ĀM pauž bažas par Krievijas aizliegumu dzīvo cūku importam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Ārlietu ministrija pauž bažas par Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta šodien spēkā stājušos lēmumu par pagaidu aizliegumu dzīvo cūku importam no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Ārlietu ministrijā portālam «Apollo» norādīja: «Uzskatām, ka Krievijas ieviestie dzīvnieku pagaidu importa aizliegumi ir nesamērīgi un neatbilst Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) normām, kam Krievija pievienosies pēc iestāšanās PTO saistību ratifikācijas. Ārlietu ministrija jau ir vērsusi Krievijas puses uzmanību uz šī lēmuma iespējamo negatīvo ietekmi uz Latvijas dzīvo cūku eksportētājiem. Ārlietu ministrija turpinās paust savu nostāju Krievijas pusei, izmantojot pieejamos divpusējos un ES formātus.»

Krievijas aizliegums dzīvo cūku importam no visām ES dalībvalstīm tiek pamatots ar ES uzņēmēju eksporta un importa prasību pārkāpumiem. Latvijas dzīvo cūku eksportētājiem šādi pārkāpumi nav konstatēti, skaidro ministrijā.

Krievija ir arī paplašinājusi aizliegumu attiecībā uz liellopu, aitu un kazu importu, saistībā ar Šmalenbergas vīrusa izplatības draudiem, kas no šodienas tiks attiecināti uz visām ES dalībvalstīm (iepriekš atsevišķus ierobežojumus Krievija bija noteikusi liellopu, aitu un kazu importam no tām ES dalībvalstīm, kurās konstatēti Šmalenbergas vīrusa saslimšanas gadījumi).

Krievijas pagaidu aizliegums dzīvo cūku importam no ES dalībvalstīm būtiski ietekmēs Latvijas ekonomiskās intereses, jo dzīvās cūkas ir ceturtais nozīmīgākais Latvijas eksporta produkts uz Krieviju. 2011.gadā Latvija uz Krieviju eksportēja 16,3 tūkstošus tonnas dzīvo cūku 14 miljonu latu vērtībā, norāda ministrijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu