Amatā apstiprinās pirmos 13 Zemessardzes kibersargus (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zemessardzes (ZS) komandieris Leonīds Kalniņš ir sagatavojis pavēles projektu par 13 cilvēku iecelšanu kiberaizsardzības vienības kibersarga amatā, aģentūrai LETA pastāstīja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas pārstāve Daina Ozoliņa.

Par vienības komandieri iecelts kapteinis Gatis Graudiņš. Nākamnedēļ Kalniņš parakstīs minēto pavēli.

Visi kibersarga amatā ieceļamie zemessargi ir informācijas tehnoloģiju speciālisti vai šīs specialitātes studenti. Vēl trīs zemessargi ir izteikuši vēlēšanos piedalīties Zemessardzes kiberaizsardzības vienības aktivitātēs, taču palikt amatā vienībās, kurās viņi ir pašlaik. Vēl divi speciālisti nav devuši atbildi, vai vēlas tikt pārcelti uz konkrēto vienību.

14 cilvēki ir sākuši iestāšanos Zemessardzē, lai pēc tam dienētu kiberaizsardzības vienībā. Savukārt 19 cilvēki ir izteikuši interesi par dalību kiberaizsardības vienībā, lielākā daļa iesnieguši informāciju par sevi, taču vēl nav sākuši iestāšanās procedūru Zemessardzē.

Šogad bija plānots kiberaizsardzības vienībā uzņemt 20 zemessargus, bet paredzams, ka tiks uzņemti vēl vairāk.

Saskaņā ar noteikto kārtību pieprasījums drošības iestādēm par speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu tiek nosūtīts pēc zemessarga iecelšanas amatā, kuram saskaņā ar štatu sarakstu tāda ir nepieciešama.

Attiecībā uz kibersarga amatā ieceļamajiem zemessargiem šis process tiks sākts pēc iecelšanas kibersarga amatā, speciālo atļauju vēl neviens nav saņēmis. Atteikuma gadījumā zemessargs var tikt pārcelts uz amatu Zemessardzē, kur speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu nav nepieciešama.

Jau ziņots, ka kiberaizsardzības vienības galvenā funkcija būs sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV un bruņoto spēku vienībām konflikta situācijās, lai novērstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentus, ja CERT.LV resursi būs nepietiekami.

Informācijas tehnoloģiju eksperti vienībā varēs darboties no darba brīvajā laikā, un tie vienībā varēs iestāties brīvprātīgi saskaņā ar Zemessardzes likumu.

Dalība vienībā sniegs iespēju ekspertiem veidot regulāru sadarbību, pilnveidot zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties kiberuzbrukumu novēršanas mācībās, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un privātās struktūras.

Darbošanās vienībā brīvprātīgajiem piedāvās iespēju bez maksas iepazīties ar jaunākajiem pasaules sasniegumiem un Eiropas Savienības un NATO informāciju. Šādā veidā cilvēki iegūs plašākas zināšanas un piedevām varēs doties komandējumos un piedalīties mācībās.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu