Amatpersonas cer, ka Latvijā tuvākos gados atgriezīsies ap 30% tautiešu (252)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrei Dimofte, CC BY-SA 2.0

Ārlietu ministrijas (ĀM) speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe pirmdien izteica vēlmi, lai tuvāko gadu laikā Latvijā no citām valstīm atgriežas ap 30 procentiem no emigrējušo latviešu.

«Ir skaidrs, ka visi pārcelties uz dzīvi Latvijā negrib. Bet jāpalīdz atgriezties dzimtenē tiem, kuri to vēlas,» uzsvēra Lappuķe.

Latvijā šajās dienās notiek konference «Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai», kurā piedalās deputāti, nevalstisko organizāciju, latviešu diasporas un akadēmiskās vides pārstāvji. Diskusiju centrā ir jautājums par pasaules latviešu saikni ar dzimteni.

ĀM pārstāvis uzskata, ka pēdējo divu gadu laikā daudz paveikts, lai palīdzētu ārzemēs mītošajiem latviešiem - gan rīkojot pasākumus, gan ar latviešu valodas mācīšanai vajadzīgajiem materiāliem.

Par vienu no svarīgākajiem notikumiem Lappuķe sauc Latvijā dzimušā ASV gleznotāja Marka Rotko centra atvēršanu Daugavpilī. Tāpat Saeimā nesen veikti likuma grozījumi Pilsonības likumā, kas paredz atvieglojumus dubultpilsonības iegūšanā. Grozījumi ir svarīgi un aktuāli ne vien tā sauktajiem trimdas latviešiem, bet arī tautiešiem, kuri devušies peļņas un labākas dzīves meklējumos uz Īriju, Lielbritāniju, Vāciju un citām valstīm.

Lappuķe pārliecināts, ka ārzemju latviešu darītais Latvijas labā ir milzīgs. Kā piemēru viņš min bijušo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kuras devums valstij un tās attīstībai neesot izmērāms.

«Neatkarīgi no tā, kur cilvēks dzīvo, viņš var būt latvietis un piederīgs Latvijas valstij,» teica Lappuķe.

Komentāri (252)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu