Amerikāņu zinātnieki: Bez sociālajiem medijiem jaunieši jūtas kā narkomāni bez devas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka, liedzot jauniešiem izmantot internetu, mobilos telefonus un citus modernos komunikācijas līdzekļus, viņi piedzīvo līdzīgus abstinences simptomus kā narkomāni, vēsta britu laikraksts «The Daily Telegraph».

Kā liecina pētījums, 79% jauniešu piedzīvo dažādas nepatīkamas reakcijas, sākot no apjukuma un beidzot ar izolētības sajūtu, ja tiem uz vienu dienu pilnībā liedz izmantot ierastos saziņas līdzekļus.

Pētījumā piedalījās skolēni un studenti no desmit dažādām valstīm vecumgrupā no 17 līdz 23 gadiem. Eksperimenta laikā 24 stundas viņi nedrīkstēja lietot mobilos telefonus, sociālos tīklus, internetu un televīziju. Tā vietā viņiem bija ļauts izmantot stacionāros telefonus un lasīt grāmatas. Visus lūdza arī rakstīt dienasgrāmatu.

20% dalībnieku atzina, ka juta abstinences simptomus, savukārt 11% ziņoja par apjukumu un sajūtu, ka kaut kas nav pareizi. 19% izjuta distresu, savukārt 11% jutās izolēti. Tikai 21% eksperimenta dalībnieku ziņoja, ka jutās labāk.

Viens no dalībniekiem rakstīja: «Es esmu atkarīgais. Man nav vajadzīgs alkohols, kokaīns vai kāda cita sociālās izvirtības forma. Mediji ir manas narkotikas, bez tiem es jūtos zudis.»
«Es burtiski nezinu, kā sevi nodarbināt,» rakstīja kāds cits dalībnieks. «Došanās uz virtuvi un bezjēdzīga ieskatīšanās skapīšos kļuvusi par ierastu darbību, tāpat kā iedzeršana.»

Kā norādīja pētījuma vadītāja Sūzana Mēlere no Merilendas Universitātes, jaunieši visu savu mūžu pavadījuši tīklā, tāpēc daudzi nezina, kā socializēties bez modernajām tehnoloģijām. «Daži atzina, ka gribētu uz kādu brīdi iztikt bez tehnoloģijām, taču nav varējuši to izdarīt, jo jutušies izstumti no savu draugu loka.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu