«Amserv Motors» iesaistās autogāzes biznesā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Autogāzes iekārtu uzstādīšana ir jauns pakalpojums kompānijas «Toyota» un «Lexus» autocentrā, kas tiek piedāvāts sadarbojoties ar Latvijā pazīstamajiem auto elektronikas un aprīkojuma speciālistu - «Autonams».

Pagājušā gada beigās Latvijas tirgū ar autogāzi aprīkotus spēkratus sāka piedāvāt oficiālais «Ford» dīleris Latvijā «Inchcape», kura sadarbības partneris šajā jomā arī ir «Autonams».

Autogāze ir unikāls degvielas veids, jo tās lietošana ne vien samazina regulārās izmaksas, bet arī samazina mūsu negatīvo nospiedumu vidē, jeb tā saukto «izmešu pēdu». Autogāzes izmantošanu var zināmā mērā salīdzināt ar otrreiz pārstrādātā papīra lietošanu, jo tā ir naftas ieguves blakus produkts un daudzus desmitus gadu pārsvarā tiek sadedzināta atmosfērā bez lietderīgas atdeves tieši pie naftas ieguves torņiem.

Viena no autogāzes galvenajām priekšrocībām ir tās cena - vidēji uz pusi zemāka nekā benzīnam. Otra priekšrocība - tās draudzīgums apkārtējai videi - salīdzinājumā ar benzīnu, autogāzes CO2 izmešu skaits ir par 15 - 20% mazāks. Turklāt autogāzei, salīdzinot ar benzīnu, ir augstāks oktānskaitlis - ap 105, kas nozīmē, ka šī degviela ir augstvērtīgāka.

Mainoties attieksmei pret energoresursu izmantošanu, izmaksām un ietekmi uz vidi, pasaulē pieprasījums pēc autogāzes palielinās ar katru gadu. Kā liecina Pasaules Sašķidrinātās Gāzes asociācijas (The World LP Gas Association) apkopotie dati, piemēram, 2010. gadā pasaulē tika izmantoti 22.9 miljoni tonnu autogāzes un kopš 2000. gada šis apjoms ir pieaudzis par 60%. Vismazāk autogāzi izmanto ASV - tikai 0.1% automobiļu, savukārt Turcija var lepoties ar procentuāli lielāko ar autogāzi darbināmo auto skaitu - 18%. Latvijā ar autogāzes iekārtām aprīkoti ap 4.5% no visām valstī reģistrētajām automašīnām.

Autogāzes pielietojuma efektivitāte ir rezultāts automašīnu dzinēju un to vadības ierīču straujajai tehnoloģiskajai attīstībai, jo sākotnēji ar gāzi darbināmie dzinēji patērēja ievērojami vairāk degvielas un attīstīja zemāku jaudu. Šis uzskats laika gaitā pārvērties par mītu. Jaunākās ceturtās un piektās paaudzes iekārtas darbojas vienotā datu apmaiņas sistēmā ar automašīnas oriģinālajām dzinēja vadības un borta diagnostikas sistēmām, un spēj izmantot arī automašīnas iepriekšējās ekspluatācijas laikā uzkrātos datus par vadītāja braukšanas stilu. Autogāzes iekārtas arī spēj pielāgoties katra konkrētā auto modeļa specifiskajiem dzinēja iestatījumiem, kā rezultātā dzinēja sniegums ir maksimāli pietuvināts tā darbam ar tradicionālo degvielu.

Pēc automašīnas aprīkošanas ar autogāzes iekārtu mašīnas īpašniekam izsniedz sertifikātu, ar kuru 5 dienu laikā jāierodas CSDD. Tur tiks veikta auto numura salīdzināšana un nomainīta auto tehniskā pase, kurā būs atzīme par autogāzes iekārtas esamību. Pretējā gadījumā automašīna nevarēs iziet tehnisko apskati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu