ANO: Sīrieši drīzumā kļūs par lielāko bēgļu kopienu pasaulē (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Sīrieši, kas asiņainā kara dēļ bijuši spiesti pamest savu dzimteni un doties bēgļu gaitās, drīzumā kļūs par lielāko bēgļu kopienu pasaulē, apsteidzot afgāņus, otrdien paziņoja ANO Bēgļu lietu pārvaldes (UNHCR) augstais komisārs Antoniu Guterišs.

Pēc viņa teiktā, līdz šim Sīrijas kaimiņvalstīs Tuvajos Austrumos pārvalde reģistrējusi teju 2,5 miljonus sīriešu bēgļus.

«Pirms pieciem gadiem Sīrija ieņēma otro vietu pasaulē attiecībā uz lielāko uzņemto bēgļu skaitu. Sīrieši drīz apsteigs afgāņus, kļūstot par pašreiz lielāko bēgļu kopienu pasaulē,» uzsvēra Guterišs. «Man lūzt sirds, redzot, ka šī tauta, kas gadu desmitiem uzņēmusi bēgļus no citām valstīm, tagad pati spiesta doties trimdā.»

Augstais komisārs mudināja nodrošināt starptautisko atbalstu Sīrijas kaimiņvalstīm, kuras ik dienu uzņem simtiem un tūkstošiem sīriešu.

Guterišs skaidroja - Libāna uzņēmusi tik lielu Sīrijas bēgļu skaitu, kas Francijas gadījumā būtu ekvivalents teju 15 miljoniem bēgļu, Krievijas gadījumā tas būtu ekvivalents 32 miljoniem bēgļu, bet ASV gadījumā - 71 miljonam bēgļu.

Saskaņā ar Pasaules Bankas prognozēm bezdarba līmenis Libānā līdz gada beigām varētu pieaugt divkārt, un Sīrijas krīze Libānai varētu radīt zaudējumus 7,5 miljardu dolāru apmērā.

Guterišs arī mudināja ārpus šī reģiona esošās valstis uzņemt bēgļus no Sīrijas un nodrošināt tiem papildu aizsardzību.

Pēdējo 30 gadu laikā Afganistānu kara, apspiešanas un nabadzības dēļ pameta vairāk nekā pieci miljoni afgāņu, kuri galvenokārt patvērumu rada Irānā un Pakistānā. Šobrīd joprojām ārpus dzimtenes dzīvo 2,55 miljoni afgāņu bēgļu, liecina UNHCR dati.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu