Apbalvo Ilgtspējīgāko Latvijas ēku, projektu un studentu ideju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi Latvijā tika apbalvota Ilgtspējīgākā Latvijas ēka, Ilgtspējīgākais projekts un Ilgtspējīgākā studentu ideja - Konkurss ar starptautisku skanējumu.

Konkurss «Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2013» tika izsludināts 2013. gada februārī, organizatori - Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padome (LIBP) un izdevumi «Latvijas Architektūra» un «Latvijas Būvniecība». Pieteikumu iesniegšanas termiņam noslēdzoties 2013. gada 20. jūnijā, tika saņemti 29 pieteikumi no atzītiem Latvijas arhitektiem, attīstītājiem, kā arī studentiem. Uz otro kārtu tika izvirzīti 5 pieteikumi nominācijā «Ilgtspējīgākā ēka 2013», 5 pieteikumi nominācijā «Ilgtspējīgākais projekts 2013», 4 pieteikumi nominācijā «Ilgtspējīgākā studentu ideja 2013».

Nominācijā «Ilgtspējīgākā ēka 2013» pirmā vieta tika piešķirta biroju ēkai «Upmalas biroji» (projekta autori «Constructus»; Michael Schlesinger; «Treimanis un sabiedrotie») – kā projektam, kas izceļas ar telpu funkcionalitāti, augsto fizisko un sociālo komforta līmeni. Otro vietu ieguva Ventspils Jaunrades centrs (projekta autori arhitektu birojs «Virtu» Anda Kursiša, Iveta Cibule, Baiba Ērenpreisa, Renāte Bāliņa, Gita Baumane) kā projekts ar izteikti pārdomātu sociālo funkciju. Trešā vieta tika piešķirta projektam «Dzīvojamais nams FUTURIS» (projekta autori birojs «ARHIS»).

Nominācijā «Ilgtspējīgākais projekts 2013» pirmā vieta tika piešķirta ģimenes ēkas projektam «Vecmājas» (autors birojs «Krauklis Grende»), otro vietu ieguva zema energopatēriņa ēka ar tirdzniecības funkciju Rīgas Industriālajā parkā (projekta autors arhitekts Roberts Riekstiņš), trešo vietu ieguva piecu ģimenes ēku komplekss Ventspilī, kas saņēmis arī Passivhaus Institut sertifikātu. Projekta autori «Arhitektūras birojs FORMA»un «Krists Karklins Design».

Nominācijā «Ilgtspējīgākā studentu ideja 2013» tika piešķirtas divas vietas. Pirmo vietu ieguva arhitektūras studentu izstrādāts un realizēts pagalmu sakārtošanas projekts, kas tiek īstenots jau vairākus gadus un aptver visu Latviju. Žūrijas atzinums: «Projekts ir nozīmīgs kā piemērs sociālajiem dienestiem un politiķiem vides kultūras attīstības un reālam pilsoņu integrācijas risinājumam.» Otro vietu ieguva Rīgas Celtniecības koledžas studentu priekšlikums Tukuma novada Slampes pagasta Zemgales vidusskolas aktu zāles interjera risinājumam.

Katras konkursa nominācijas galveno laureātu gaida brauciens uz Šveici un iepazīšanās ar ilgtspējīgas arhitektūras objektiem. Visu iesniegto pieteikumu apraksti tiek apkopoti katalogā latviešu un angļu valodā, kas būs pieejams Latvijā un nokļūs arī starptautiskajā apritē. Žūrijā strādāja arhitekti, inženieri, publicisti, kā arī piedalījās eksperts no Pasaules Zaļās būvniecības padomes Deivids Klarks.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu