Apkopējas maciņš biezāks nekā skolotājai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIC

Apkopējas alga Latvijā svārstās, sākot no minimālās līdz pat naudas summām, kas līdzvērtīgas cilvēka ar augstāko izglītību algai. Dažām palaimējies tikt pie 500 latiem mēnesī.

Aizvien biežāk darba devēji izmanto telpu uzkopšanas profesionālo servisu pakalpojumus, jo tie uzņemas pilnu atbildību par darbinieka sociālajiem maksājumiem, apkopēja slimības gadījumā atrod aizvietotāju, darba devējam atkrīt arī rūpes par uzkopšanas līdzekļu un darbarīku iegādi. Latvijas Krājbanka izmanto SIA «Lettstadat Ltd» pakalpojumus. Apkopēja, kuru firma algo, bankā veic ikdienas uzkopšanas darbus un saņem 3 latus par stundu pirms nodokļu nomaksas.

SIA «Cleanhouse. Ātri un tīri» personāla daļas vadītāja Anita Butkeviča-Krastiņa apgalvo, ka cilvēkam, kurš profesionāli veic telpu uzkopšanu, labāk piedien nosaukums telpu uzkopšanas servisa darbinieks, nevis apkopējs. Laiki, kad apkopēja vienīgie darbarīki bija slota un lupata, sen aiz kalniem. Mūsdienās apkopējam jāprot vadīt grīdu mazgāšanas un pulēšanas mašīnas, kuras izmanto tādu lielu platību kā tirdzniecības centru uzkopšanai, kā arī jāpārzina ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi un to drošas lietošanas noteikumi. Profesionālo tīrīšanas pakalpojumu sniedzējs SIA «Cleanhouse. Ātri un tīri» veic savu darbinieku apmācību un izsniedz sertifikātu, bez kura nedrīkst strādāt par paklāju tīrītāju.

A. Butkeviča-Krastiņa atklāja, ka uzņēmumā visas apkopējas saņem algu, kas augstāka par minimālo: «Daudzi mūsu darbinieki saņem tikpat, cik cilvēks ar augstāko izglītību.» Atkarībā no veicamā darba grūtību pakāpes – biroja uzkopšanas vai augstceltnes logu mazgāšanas no ārpuses – stundas likme ir no 1 līdz 1,5 latiem «uz rokas». SIA klienti ir «Lattelecom», Hansabanka, Ventspils dome un citi.

Telpu uzkopšanas servisi cenšas nodrošināt saviem darbiniekiem pilnu darba dienu – jātīra vairākas mazas vai viena liela platība. Mazas kvadratūras telpu uzkopšanai jāveltī 1 – 3 stundas. Savukārt lielveikalos un citos objektos, kur ir intensīva cilvēku plūsma, vajadzīgs dežūrapkopējs.

Kompānija «L&T», kuras viena no darbības jomām ir īpašumu uzkopšana, dežūr­apkopējam, kuram jāstrādā 8 stundas dienā un 21 dienu mēnesī, piedāvā algu 280 lati mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Dežūrapkopējam vismaz reizi dienā jāveic pamattīrīšana un pārējā laikā jāuzrauga, vai viss tīrs, kā arī vajadzības gadījumā jāiztukšo atkritumu urnas. SIA «L&T» valdes loceklis Reinis Ceplis atklāja, ka augstākā apkopēja alga uzņēmumā sasniedz 500 latus pirms nodokļu nomaksas. Šāda summa pienākas par nakts darbu pārtikas rūpniecības uzņēmumā – ar šļūteni jāmazgā ražošanas iekārtas.

Jauniešu attieksme pret šo arodu ir dažāda. Ir tādi, kas, padzirdējuši vārdu «apkopēja», automātiski sarauc degunu, sak, nav prestiži citu mēslus tīrīt. Ilva Birzkope (23 gadi) nesmādētu iespēju papildus piepelnīties, bet piebilst: «Diezgan liela atšķirība, vai strādā mazā lauku skoliņā, kur maksā grašus, vai ministrijā, solīdā autosalonā un citās prestižās iestādēs, kur, cik dzirdēts, aldziņa ir lielāka nekā skolotājiem un mediķiem.» Skolotāja, kura vēlējās palikt anonīma, uzzinājusi, ka dažs apkopējs saņem vairāk nekā pedagogs, pauda sašutumu: «Viss sagriezies kājām gaisā! Kāda jēga bija veltīt daudzus garus gadus studijām, ja apkopējs, kas augstskolas solā nav sēdējis ne dienu, saņem vairāk?»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu