«Apollo» videočatā par atkarībām. Kur slēpjas patiesība un maldi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

«Apollo» videočatā viesojās Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) speciālisti: Māris Taube (medicīnas zinātņu doktors psihiatrijā, ārsts psihiatrs, SVA direktora vietnieks zinātnes un pētniecības jautājumos), Aija Pelne (ārste narkoloģe, SVA Atkarības slimību epidemioloģiskās uzraudzības centra vadītāja) un Jānis Caunītis (ārsts narkologs, SVA Veselības veicināšanas un profilakses daļas sabiedrības veselības metodiķis). 

Atkarības vielas — alkohols, tabaku saturoši produkti, narkotikas — un to ietekme uz veselību ir izplatīta problēma mūsdienu sabiedrībā.

Bieži vien ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību vai dažādu sabiedrībā atzinību guvušu personību ietekmē (paužot savus uzskatus plašsaziņas līdzekļos) noteiktām sabiedrības grupām, sevišķi jauniešiem, rodas aplams priekšstats —  vielas, kas būtiski var ietekmēt viņu veselību, ir apveltītas ar zināmu «stila» auru. Sabiedrībā pazīstamie, kas ik dienas raugās uz mums no preses lappusēm, šķiet, sauktin sauc — tas ir forši, stilīgi, pamēģini, tā ir māksla...

Tādējādi rodas pretrunas ar it kā vispārzināmiem un pieņemtiem faktiem un realitāti — vai ir pieņemams atkarības vielu iedalījums «vieglajās» un «smagajās»? Vai ir atkarības vielas, kas atstāj mazāku ietekmi uz indivīda un sabiedrības veselību? Vai plašsaziņas līdzekļi tiek izmantoti kā šo atkarības vielu piedāvājuma veicinātāji?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu