Applaucēšanās, indīgas vielas, kritieni - biežākās mazuļu traumas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Smagi kritieni, sasitumi, bīstamu priekšmetu un šķidrumu norīšana, kā arī applaucēšanās ir biežākie iemesli, kādēļ pie maziem bērniem tiek saukti neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi.

Diemžēl arī šonedēļ pieaugušo nepiesardzīgas rīcības rezultātā no dažādām traumām cietuši mazi bērni, portālu «Apollo» informēja Laura Bundule, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas speciāliste. NMP dienesta mediķi aicina vecākus ieklausīties un citu sāpīgo pieredzi izmantot, lai bērniem bīstamas situācijas pamanītu arī savā ikdienas dzīvē.

Vakar Daugavpilī kāda gadu un septiņus mēnešus veca zēna vecmāmiņa uz galda, mazulim viegli sasniedzamā vietā bija atstājusi savus medikamentus. Bērns zālēm piekļuvis un tās norijis. NMP dienesta brigāžu ārsti zēnam veikuši kuņģa skalošanu un pēc tam mazuli nogādājuši stacionārā. Tāpat Daugavpilī kāda četrus gadus veca meitenīte spēlējoties norijusi santīmu monētu.

Savukārt Rojā gadu vecam zēnam vakar uz galvas uzkrita platekrāna televizors - pavelkot aiz vada, zēns to uzrāvis sev virsū. Cietušajam, kurš bija guvis galvas traumu un pakauša kaula lūzumu, palīdzību sniedza NMP dienesta reanimācijas brigāde, kas zēnu nogādāja slimnīcā.

Šonedēļ Daugavpilī no pārtinamā galda nokrita četrus mēnešus veca meitenīte, Uzreiz pēc kritiena mazulis palicis miegains, tāpēc tika izsaukta NMP dienesta mediķu brigāde, kas bērnam konstatēja smadzeņu satricinājumu un nogādāja slimnīcā.

Pirms dažām dienām Bauskā no veļasmašīnas nokrita uz tās uzsēdināta 11 mēnešus veca meitenīte. Ar sistu brūci galvā mazulis nogādāts slimnīcā.

Vecākiem jāuzmanās arī mērot bērnam temperatūru - mātei neredzot divus gadus vecs bērns Daugavpils novadā pamanījās nokost un norīt dzīvsudraba termometra galiņu. Ātrās palīdzības mediķi bērnam veica kuņģa skalošanu un viņu nogādāja slimnīcā.

NMP dienesta mediķi atgādina, ka traumas, ka notiek ar bērniem pārsvarā ir novēršamas, turklāt potenciāli bīstamas situācijas ir jāpamana, vēl pirms nelaime notikusi:

• Neatstājiet zīdaini vai bērnu vienu uz pārtinamā galda vai citām augstām virsmām.

• Elektrības rozetes jānodrošina ar aizsargsistēmu, lai bērns nevarētu kontaktligzdā iebāzt pirkstus vai asus priekšmetus.

• Neatstājiet medikamentus bērniem pieejamā vietā.

• Ja mājās ir kāpnes, tās jānorobežo ar aizsargsētiņu.

• Nedodiet un neatstājiet bērnam pieejamā vietā sīkus priekšmetus, kurus viņš varētu iebāzt mutē, degunā vai ausīs.

• Neatstājiet uz galda, it īpaši uz galda malas karstus šķidrumus, kā arī asus virtuves priekšmetus.

• Neklājiet uz galda galdautu, jo bērns var paraut aiz tā stūra, uzraujot sev virsū visu uz tā esošo saturu.

Gadījumā, ja nelaime notikusi, nekavējoties izsauciet neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot uz 03 no fiksētā tālruņa vai 112 no mobilā tālruņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu