Apšauba valdības lēmuma par fotoradaru iepirkšanu likumību (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas amatpersonu publiskajiem izteikumiem, Ministru Kabinets 25.septembrī pieņēmis lēmumu atļaut iegādāties līdz 57 fotoradariem no Vācijas uzņēmuma «Vitronic GmbH», nepiemērojot Publisko iepirkumu likumu. Tā kā šajā gadījumā nav saskatāms būtisku valsts drošības interešu apdraudējums Latvijas un Eiropas Savienības (ES) tiesību izpratnē, plānotais fotoradaru iepirkums bez konkursa ir neatbilstošs ES likumdošanai.

Šādu paziņojumu otrdien izplatījusi organizācija «Delna».

To, kādos gadījumos drīkst nepiemērot Publisko iepirkumu likumā paredzēto konkursa procedūru, ir skaidrojis gan Iepirkumu uzraudzības birojs, gan ES tiesa. Arī tiesu praksē ir skaidri nostiprināts, ka minēto likuma normu drīkst piemērot tikai tiešām neparedzama jeb tā sauktā force majeure apstākļu gadījumā un tad, kad jāaizsargā valsts noslēpums.

Vienmēr rūpīgi jāvērtē, vai mērķi nav iespējams sasniegt ar citām publiskā iepirkuma procedūrām. Turklāt saimnieciski mērķi nevar būt pamatojums Publiskā iepirkuma likuma procedūru un attiecīgo ES likumu nepiemērošanai, norāda «Delna».

«Ņemot vērā fotoradaru iepirkuma vēsturi, valdības vēlme izvairīties no godīgas konkurences un labākās cenas iegūšanas ir nepieņemama,» saka organizācijas direktors Kristaps Petermanis.

«Delna» jau nosūtījusi iesniegumus Ministru kabinetam un Iekšlietu ministrijai, pieprasot nekavējoties publiskot valdības lēmumu un tā pamatojumu. Steidzamība pamatojama ar to, ka, iespējams, jau 25.oktobrī beidzas procesuālais termiņš, ja būtu nepieciešams valdības lēmumu apstrīdēt tiesā.

«Delna» lūdz juristu un sabiedrības atbalstu, lai sagatavotu maksimāli kvalitatīvu izvērtējumu un dokumentus sabiedrības interešu aizstāvībai.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu