Apsītis satraucies par cilvēktiesību stāvokli valstī

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Tiesībsargs Romāns Apsītis ir satraucies, ka, Latvijai ieslīgstot dziļākā finanšu krīzē, tiek apdraudētas cilvēktiesības.

Apsītis aģentūrai BNS pauda jau agrāk izteiktu viedokli, ka sociālā joma ir tā, kas būtu neaizskarama. Ja finansiālā situācija kļūst vēl dramatiskāka, tad sociālai jomai jābūt pēdējai, ko varētu sašaurināt.

«Bet ko mēs redzam - mēs redzam, ka viens otrs pabalsts tiek likvidēts. Paldies Dievam, ka apgalvo, ka pagaidām pensijas neaiztiks,» tiesībsargs norādīja.

Apsītis gan piekrīt, ka cilvēktiesību nodrošināšana sociālajā jomā ir apdraudēta, jo šī joma ir atkarīga no ekonomiskās situācijas valstī. Tāpat tiesībsargam šķiet apdraudētas cilvēktiesības un to reālais nodrošinājums. Ja sociālajā jomā nav līdzekļu, tad nevar nodrošināt šīs cilvēktiesības, sprieda tiesībsargs.

«Bez šaubām, tas mani nepriecē, jo mūsu galvenais uzdevums ir nodrošināt cilvēktiesības un gādāt, lai tās netiktu aizskartas. Es šajā krīzes laikā jūtos ne visai omulīgi. Ja es nevaru ar pilnu pārliecību teikt cilvēkiem, ka jūs valsts nemūžam neaizskars, tad mēs redzam pretējo. Svarīgi tomēr, lai cilvēki nezaudētu neko no savām tiesībām,» piebilda Apsītis.

Viņš arī atzina, ka pagaidām nevar apgalvot, ka būtu sprādzienveidīgs iesniegumu skaita pieaugums tiesībsargam krīzes dēļ, taču to skaits tomēr ir audzis - ja pērn no gada sākuma līdz aprīļa beigām bija saņemti 603 iesniegumi, tad šogad 669.

Arī Tiesībsarga biroja nodaļa, kas atbild par sociālajiem jautājumiem, pieļauj, ka šajā jomā varētu palielināties iesniegto sūdzību skaits.

Apsītis norādīja, ka arī viņa vadīto biroju skāris taupības režīms, līdz ar to netiks izdoti informatīvie materiāli par cilvēktiesībām, darbinieki nedosies komandējumos un biroja darbinieki daudz retāk dosies uz reģioniem iedzīvotājiem stāstīt par cilvēktiesībām.

«Mēs gan sašaurināsim funkciju izpildi, taču no funkcijām mēs neatsakāmies, un likums mums arī to aizliedz. Funkcijas mēs pildīsim, tikai tās būs sašaurinātas,» sacīja Apsītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu