Aptur kārtējo «naudas atmazgātāju» grupējumu. Veiktas 16 kratīšanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Ceturtdien Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policija apturēja kārtējā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistīta noziedzīga grupējuma darbību. Pēc sākotnējās informācijas noziedzīgais grupējums kopš 2009.gada sākuma legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN), nodarījis valsts budžetam kaitējumu gandrīz 1,2 miljonu latu apmērā, informē VID.

VID Finanšu policija 9.jūnijā uzsāka kriminālprocesu saistībā ar noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru gandrīz 100 reāli strādājošu uzņēmumu un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar «buferuzņēmumiem» un fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. Lai novērstu VID aizdomas par nodokļu nenomaksu un negatīvas starpības rašanos starp darījuma partneru deklarēto darījumu apjomu, fiktīvo uzņēmumu priekšnodokļa atskaitēs tika uzrādīti faktiski nenotikuši darījumi ar Latvijas lielāko vairumtirdzniecības tīklu veikaliem.

Apgrozīto naudas līdzekļu apjoms tiek lēsts vairākos miljonos latu, taču patiesos naudas līdzekļu apjomu nav iespējams noteikt, jo shēmā iesaistītie fiktīvie uzņēmumi, neuzrādot darījumus, pārskaitīja tos uz dažādu kredītiestāžu kontiem Ķīnā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā.

1. jūlijā VID Finanšu policijas izmeklētāji veica 16 kratīšanas Rīgā, no tām trīs veiktas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, astoņas birojos un piecas automašīnās. Kratīšanas veiktas arī pie diviem reāli strādājošiem uzņēmumiem, kas izmantoja shēmas pakalpojumus.

Viens no uzņēmumiem darbojas apģērbu vairumtirdzniecības nozarē, importējot tos galvenokārt no Ķīnas un Polijas. Otrs uzņēmums darbojas celtniecības un montāžas nozarē.

Kratīšanu laikā izņemts liels skaits noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogu un kodu kalkulatoru, kā arī skaidra nauda 65 000 latu apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros aizdomās turamās personas statuss piemērots trīs personām, kurām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis – policijas uzraudzība. Visas minētas personas tiek turētas aizdomās par noziedzīga nodarījuma organizēšanu.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā 25 norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs ir apturēti 20 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļi. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu