Ar boksterēšanas stundu un prāta vētru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Interese ir ļoti ļoti liela,» apgalvo Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas (CZB) direktore Ilga Erba, stāstot par jaunumu – asprātīgu un jautru skolēnu ekskursiju reto un seno grāmatu krātuvē, īstā labirintā zem bibliotēkas pagrabu velvēm.

Šādas apmēram 40 minūtes garas ekskursijas laikā, izmantojot pirmo latviešu ābeci, tiek pārbaudīta skolēnu boksterēšanas prasme, bet pie katras nozares grāmatu plauktiem – medicīnas, dabas, vēstures utt. dažādi viduslaiku personāži iepazīstina gan ar pirmās krājaizdevu sabiedrības statūtiem, gan tālaika likumiem, skolēnu acu priekšā pēc senām receptēm tiek gatavotas eksotiskas zāļu tinktūras utt. Un, protams, bērni gūst priekšstatu arī par pašu krātuvi, kurā glabājas ne tikai bibliotēkas dibināšanas statūti, bet arī ap 6000 grāmatu, kas izdotas laikā no 16. līdz 19. gadsimtam. Pati vecākā – Tiesību grāmata vācu valodā – datēta ar 1510. gadu. Dažās grāmatās redzams bibliotēkas dibinātāja Liepājas Sv. Annas draudzes mācītāja J. A. Grunta autogrāfs, bet citās – bibliotēkas pirmais zīmogs «Mums un sabiedrībai». To par godu savai 230. jubilejai bibliotēka ir atjaunojusi, un pret ziedojumu ikviens apmeklētājs var iegūt savā īpašumā senās relikvijas nospiedumu.

Savu jubileju Liepājas bibliotēka atzīmēja, ne tikai sākot jaunu darba formu ar skolēniem un piedāvājot iespēju iegūt savā īpašumā atjaunoto zīmogu, bet arī ar prāta vētru par CZB attīstību un lomu sabiedrībā tuvākajos desmit gados un materiāliem par bibliotēkas 230 gadu vēsturi virtuālajā vidē. Savukārt jubilejas svinīgajā sarīkojumā tika izsludināta Voldemāra Caunes, Latvijā pirmās bērnu bibliotēkas dibinātāja, balva. To V. Caune 1919. gadā nodibināja tieši Liepājā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu