Ar <i>Europass CV</i> jauni cilvēki veiksmīgi prezentē savas prasmes (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau 8 gadus Europass ikvienam sniedz iespēju padarīt savas prasmes un kvalifikāciju skaidri un viegli saprotamu visā Eiropā. Arī Latvijā iedzīvotāji Europass dokumentus plaši izmanto gan meklējot darbu, gan stājoties kādā izglītības programmā. Populārākais Europass dokuments ir Europass CV, kas ērti izveidojams internetā tiešsaistē, pieejams 27 valodās un pazīstams visā ES.

Šo CV formu īpaši novērtē jaunieši, kuru darba pieredze ir ļoti neliela vai tās nav vispār, taču kuriem ir dažādas prasmes, kas iegūtas ikdienā, pulciņos, projektos un citur. Prasmes norādāmas īpašā prasmju sadaļā, kas, pārdomāti un mērķtiecīgi aizpildīta, jaunam cilvēkam var palīdzēt sevi labi prezentēt. Viena no Europass CV lietotājām Svetlana atzīst, ka, mēģinot izveidot savu pirmo CV, saskārusies ar grūtībām izveidot pienācīga apjoma CV, jo nav bijis darba pieredzes. Vēlāk, iegūstot dažādas prasmes neformālajā izglītībā un brīvprātīgajā darbā, viņa veiksmīgi varējusi tās atspoguļot savā Europass CV: «Sapratu, ka šis CV veids ļauj atspoguļot prasmes strukturēti, korekti un padziļināti.» Svetlana norāda arī uz kādu izplatītu problēmu: «Darba devējs meklē tavā CV atbilstību amatam, uz kuru pretendē, un, ja tā ātri netiek atrasta, CV noliek maliņā un ņem nākamo.» Tādēļ būtiski ir savu CV pielāgot konkrētajam darba piedāvājumam, savā CV rakstot tieši tās prasmes un pieredzi, kas attiecīgajā amatā tiek prasītas. Europass CV tiešsaistes redaktors ļauj ātri veikt izmaiņas, lai CV pielāgotu konkrētajai situācijai. Svetlana izcēla vēl kādu būtisku aspektu, lai CV nebūtu tikai dokuments, ko nosūtāt potenciālajam darba devējam, bet arī palīdzētu apzināties visu, ko protat un arī to, ko vēl varētu apgūt: «Lai CV būtu pilnīgs (..), nepieciešami ieguldījumi zināšanās un prasmēs. Tie ne vienmēr būs finansiāli (izdevīgi), tie ne vienmēr būs ātri izpildāmi, tie ne vienmēr būs izmērāmi, taču ieguldījums izaugsmē rezultātā dod darbam tik nepieciešamās prasmes». Europass CV lietotāju pieredze apliecina to, cik svarīga jauniem cilvēkiem ir iespēja savā CV parādīt dažādos veidos iegūtās prasmes un pieredzi, kas var noderēt darbā vai izglītībā.

Europass CV lietotāja Agne dalās savā pieredzē par to, kā Europass CV ir bijis viņas veiksmes stāsta neatņemama sastāvdaļa:

«Esot 12. klases abiturientes statusā un topošās studentes noskaņās, audzinātāja gluži kā mamma nepārtraukti uzsvēra, stāstīja, cik svarīgi un nozīmīgi ir pieteikties stipendijām. Ieklausoties iepriekšējo gadu pretendentu pieredzē, jau laikus zināju, ka man taču nekas nesanāks. Skolotājas sagatavotā rekomendācijas vēstule, kā arī informācijas un noteikumu «iedošana» gluži rokās pamudināja pabeigt iesākto.

Viens no stipendijas pieteikuma dokumentiem bija Europass CV. Sākotnēji man nebija pozitīvas emocijas par šādu prasību, jo kas gan 12. klases skolēnam ir ko rakstīt – ne tur darba pieredzes, nedz izglītība, sanāk, ka, izlasot manu CV, es nekas neesmu. Izpētot sapratu, ka beigas vienmēr ir tās pašas labākās. Tur man ir kā no ābeces - sociālās, organizatoriskas, mākslinieciskas prasmes un papildu informācija, kur es varēju izpausties - ko tad īsti vidusskolas gados esmu darījusi un spējusi paveikt, sākot ar spējām komunicēt, organizēt un sasniegt, beidzot ar sīkumsīkiem nieciņiem, kas visam piešķīra nedaudz šarmu un noslēpumainību.

Aprīļa pirmdienas pēcpusdienā e-pastā bija «iekritis» jauks un visnotaļ pārsteidzošs uzaicinājums doties uz interviju. Man bija gods pārstāvēt savu mazo lauku skolu un saņemt LU Fonda stipendiju «Ceļamaize», kas sniedz nesavtīgu atbalstu izcilai izaugsmei.

Prieks, ka Europass CV ir dota iespēja vēl nepieredzējušiem jauniešiem veikt atbilstošos ierakstus par sasniegtiem rezultātiem skolā un brīvajā laikā.»

www.europass.lv

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu