Ar jauno gripu Latvijā šogad slimos tūkstoši. Vakcīnas pagaidām nav

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jau tagad Latvijā varētu būt vairāk nekā seši apstiprinātie jaunā A gripas vīrusa (H1N1) gadījumi, savukārt rudenī un ziemā mūsu valstī ar šo slimību sirgs jau vairāki tūkstoši cilvēku, portālam «Apollo» atzina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Pašlaik nav arī vakcīnas pret jauno gripas vīrusu, skaidro epidemioloģe. Vakcīnas ražošana prasa vairākus mēnešus, un pagaidām SVA nav informācijas, cik lielos daudzumos vakcīnas būs pieejamas Latvijā, kādām riska grupām tās tiks piedāvātas un cik tās maksās. 

Latvijā patlaban apstiprināti seši saslimšanas gadījumi, bet reāli saslimušo skaits varētu būt lielāks, jo cilvēki ceļo, tostarp uz gripas skartajām teritorijām. Nikiforova norādīja, ka ne visi saslimušie vēršas pie ārsta, tāpēc aģentūra par visiem gadījumiem nav informēta.

Viņa arī atzina: «Rudens un ziema ir laiks, kad straujāk izplatās visi elpceļu infekciju vīrusi, tostarp katru sezonu cirkulē vairāki gripas vīrusi. Katru sezonu Latvijā ar sezonālo gripu saslimst vairāki tūkstoši iedzīvotāju. Šis jaunais gripas vīruss nav izņēmums, un saslimušo skaits būs mērāms tūkstošos.»

Šis ir jauns vīruss, tāpēc tā turpmāku «uzvedību» (kuras vecuma grupas būs vairāk skartas, slimības smaguma pakāpi, izraisīto nāves gadījumu skaitu) grūti prognozēt, norādīja SVA epidemioloģe.

Viena no četrām jelgavniecēm, kas saslimusi ar jauno gripu, laikrakstam «Zemgales Ziņas» stāstīja: «Trešdienas rītā manīju, ka stipri dedzina muti. Nejutu, ka būtu temperatūra, bet termometrs rādīja gandrīz 39 grādus. Ja nebūtu zinājusi, ka kontaktējos ar cilvēku, kas atgriezies no Meksikas, diezin vai meklētu ārstu, jo pašsajūtai nebija nekādas vainas.»

Slimniece atklāja, ka brīvdienās braukusi vienā automašīnā kopā ar deju kolektīva «Junda» dalībnieci, kas tikko kā ar kolektīvu bija atgriezusies no Meksikas. Trešdien pēc pirmajiem simptomiem sieviete palīdzību meklējusi pie sava ģimenes ārsta un LOR speciālista, kas pacienti nosūtīja uz Jelgavas slimnīcu. Tur viņai veica analīzes, un paciente tika palaista mājās.

«Arī tagad jūtos normāli, dzeru parasto oletetrīnu kakla sāpēm, ar apkārtējiem nekontaktējos un gaidu pilnīgu izveseļošanos,» stāstījusi jelgavniece.

Patlaban Eiropas valstīs konstatēts 14 041 saslimšanas gadījums ar jauno gripu, 16 no tiem bijuši letāli, liecina informācija SVA mājaslapā. Nāves gadījumi bijuši divās valstīs — Lielbritānijā (14) un Spānijā (2).

Citur pasaulē saslimuši 102 902 cilvēki, bet letāli bijuši 564 gadījumi. Visvairāk mirušo no jaunā gripas vīrusa bijis Amerikas Savienotajās Valstīs (211), Meksikā (121) un Argentīnā (94). 

Cilvēkiem, kuri ir saslimuši, vai kuriem ir aizdomas, ka viņi varētu būt inficējušies ar jauno gripas vīrusu, SVA iesaka sazināties ar ģimenes ārstu vai arī vērsties stacionārā iestādē, ja slimība noris smagākā formā. Saslimšanas vai aizdomu gadījumā SVA arī iesaka pēc iespējas mazināt personu loku, ar kuriem kontaktēties, lai ierobežotu vīrusa tālāko izplatību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu