Ar kafiju pret prostatas vēzi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Kafijas lietošana ļauj pazemināt priekšdziedzera (prostatas) vēža rašanās varbūtību, tomēr derīgā aktīvā viela, visticamāk, ir nevis kofeīns, bet gan citi dzēriena komponenti. Kafija, kas nebija zināma «pirmskolumba» Eiropas iemītniekiem, pašlaik kļuvusi par cilvēku ikdienas neatņemamu daļu visā pasaulē. Dažas valstis, piemēram, Itāliju vai Grieķiju, ir vienkārši neiespējami iedomāties bez kafijas smaržas, kas pavada visur. Nav sveša kafomānija arī Latvijai, tāpēc rūgtā dzēriena cienītāji uzmanīgi ieklausās visos «par» un «pret».

Saskaņā ar jaunu pētījumu rīta kafijas tase ir spējīga ievērojami pazemināt priekšdziedzera vēža attīstības risku, vēsta «American Association for Cancer Research». Par šo pētījumu tika paziņots asociācijas konferencē «Frontiers in Cancer Prevention Research Conference» ASV pilsētā Hjūstonā. Tomēr pētījuma rezultāti ir tikai provizoriski, un terapeitiem pagaidām vēl ir par agru sākt ieteikt saviem pacientiem vīriešiem ieviest paradumu regulāri dzert kafiju, brīdina zinātnieki.

«Kafija ietekmē insulīna un glikozes metabolismu, kā arī dzimumhormonu līmeni. Visi šie faktori spēlē svarīgu lomu priekšdziedzera vēža attīstībā, tādēļ pieņēmums par saikni starp audzēja rašanos un kafijas lietošanu izklausās pilnīgi ticams,» uzsvērusi viena no pētījuma autorēm Katrīna Vilsone no Hārvardas Medicīnas skolas.

Kaut arī pētījuma rezultāti vēl nav galīgi, dažus secinājumus jau iespējams izdarīt. Tā zinātnieki atklāja, ka vīrieši, kas bieži dzer kafiju, saslimst ar priekšdziedzera vēzi par 60% retāk nekā vīrieši, kuri atturas no kafijas lietošanas. Turklāt visbūtiskāk pazeminās saslimšanas straujas attīstības un tātad letāla iznākuma risks.

«Šis jautājums ir maz pētīts, bet saikne starp kafijas lietošanu un noteikta veida onkoloģiskajām saslimšanām nav pētīta vispār. Mūsu darba gaitā izdalījām dažādus slimības tipus, piemēram, izplatītas un lokalizētas, augstu un zemu diferencētu procesu. Kafija ir spējīga novērst audzēja attīstības īpaši bīstamas sekas,» atzīmējusi Vilsone, piebilstot, ka arī mūsu ierastā dzīves veida ietekme uz priekšdziedzera attīstību kopumā ir maz pētīta.

Pētījuma pamatā bija 50 tūkstošu vīriešu medicīnisko apskašu dati par periodu no 1986. līdz 2006. gadam. Viņu vidū bija cilvēki, kas dzēra parasto kafiju, kafiju bez kofeīna un vispār nedzēra kafiju. Cilvēki izgāja apskati reizi četros gados. Analizētā perioda laikā 4975 no viņiem saslima ar priekšdziedzera vēzi. Bez vēža attīstības atkarības no kafijas lietošanas tāpat tika atklāts saslimšanas riska sakars ar hormonu līmeni asinīs.

Mediķi pagaidām nezina, kurš no kafijas komponentiem ir galvenais «ārstnieciskais» elements, bet, visticamāk, tas nav kofeīns. Bez kofeīna kafiju satur virkne bioloģiski aktīvu vielu, antioksidantu un minerālu.

Protams, optimālais risinājums būtu aktīvās vielas noskaidrošana un perspektīvā — iespējama vakcīnas radīšana pret priekšdziedzera vēzi uz kafijas bāzes. Pašas kafijas izmantošana par «vakcīnu» tomēr darbosies pēc principa «vienu ārstējam — citu bendējam». Tā kafija palielina stresa hormonu ražošanu organismā, kas var izsaukt spēcīgas sirdsklauves, asinsspiediena paaugstināšanos utt. Turklāt pastiprinās kuņģa sulas izdalīšanās, kas ir labi, kad cilvēks tikko ir paēdis, bet nav pieņemami cilvēkiem ar paaugstināto skābes līmeni vai kuņģa čūlu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu