Ar Kohēzijas fonda līdzfinansējumu plāno rekultivēt Kleistu izgāztuvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja ceturtdien, 29. martā, akceptēja priekšlikumu rekultivēt bijušo Kleistu atkritumu izgāztuvi, piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.  

«Jautājums par bijušo atkritumu izgāztuvju teritoriju sakārtošanu ir bijis aktuāls vairākus gadu desmitus . Patlaban ir radusies iespēja šīs teritorijas sakopt, izmantojot Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izsludinājusi uzsaukumu iesniegt izgāztuvju rekultivācijas projektus, kurus var īstenot līdz 2015. gadam. Rīgas domē aktīvi tiek strādāts pie tā, lai sagatavotu visu nepieciešamo dokumentāciju Augusta Deglava ielas izgāztuves rekultivācijai un, es ļoti ceru, ka mums izdosies tikpat raiti sagatavot projekta pieteikumu arī par Kleistu izgāztuves sakārtošanu. Tā rezultātā pilsēta iegūs divas sakārtotas teritorijas un novērsīs tālāku vides piesārņošanu,» uzsver Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. 

2011. gadā pēc Mājokļu un vides departamenta pasūtījuma ir veikta vides kvalitātes stāvokļa izpēte slēgtajā Kleistu izgāztuvē un tās tuvākajā apkārtnē. Izgāztuves teritorijā konstatēts intensīvs atkritumu slāņa un gruntsūdens piesārņojums. Lai samazinātu iespējamo ietekmi uz vidi, nepieciešams veikt darbus trijos etapos: sauso atkritumu pārvietošanu; ūdens piesātinātās zonas nosusināšanu un rekultivāciju - atkritumu kalns jāpārsedz ar ūdensnecaurlaidīgu segumu, jāierīko drenāžas sistēma gruntsūdeņu savākšanai un novadīšanai, un jāveic tā apzaļumošana.  

Kleistu izgāztuves rekultivācijas projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 2,1 miljona latu apmērā. No Kohēzijas fonda varētu segt pusi izmaksu, Rīgas pašvaldības līdzfinansējums būtu 1,05 miljoni latu.  

Priekšlikums par Kleistu ielas izgāztuves rekonstrukcijas projekta īstenošanu vēl jāskata Finanšu un administrācijas lietu komitejā, kā arī Rīgas domei jālemj par līdzfinansējuma piešķiršanu.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu