Ar mobilo telefonu varēs meklēt citplanētiešu radio signālus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rarebeasts, CC licence

Amerikāņu kosmosa pētniecības institūts «SETI Institute» sācis testēt sīkrīku mobiliem telefoniem, kas izmantos viedtelefonu lietotājus, lai meklētu iespējamus radio signālus no citām civilizācijām kosmosā, ziņo informācijas tehnoloģiju portāls «News.com».

Portāls raksta, ka tiek testēta programmas «SetiQuest Explorer» mobilā versija telefoniem ar «Android» operāciju sistēmu un tiekot izstrādāta versija «Apple» viedtelefonu «iPhone» sērijai.

Sīkrīks piedāvās lietotājiem apskatīt radiosignālu grafisku atainojumu no dažādām kosmosa zonām, lai izmantotu cilvēka spējas atpazīt zināma veida kopsakarības labāk, nekā to spēj datori. Ja lietotājs pamana kādu iezīmju kopsakarību, to var salīdzināt ar agrāk identificētiem signālu attēliem, lai tos izslēgtu un meklētu tāda signāla regularitāti, kas nav izskaidrojama kā radio signāls no parastiem zemes avotiem.

Neparastos signālus lietotājs tad elektroniski nosūta «SETI Institute» turpmākai izvērtēšanai.

«SetiQuest Explorer» līdz šim varēja lietot uz parastiem datoriem, lai papildinātu automatizētu radiosignālu analīzes programmatūru «SETI@home», kas izmantoja simtiem tūkstošu datoru lieko procesoru jaudu, lai dīkstāves brīžos analizētu no kosmosa uztvertu radio signālu datus un censtos atrast signālus, kurus varētu būt radījušas ārpuszemes civilizācijas.

«SETI Institute» pētnieki uzskata, ka radiosignāli no citām saprātīgām būtnēm atšķiras no šņākoņa radio frekvencēs, kuru rada starojums no dažādiem kosmosa ķermeņiem, radiācijas un citām dabas parādībām.

Institūta zinātnieki, kuru darbu atbalsta ASV kosmosa pētniecības aģentūra NASA un vairāki fondi un universitātes, norāda, ka no Zemes kopš radio un citu elektronisko sakaru izgudrošanas ir veidojies signālu «burbulis», kas sniedzas teju 90 gaismas gadus visos virzienos no planētas.

Tīri teorētiski cita civilizācija 70 gaismas gadu attālumā varētu uztvert radio reportāžas par Japānas uzbrukumu Perlharborai 1941.gada decembrī, bet nepilnu 50 gaismas gadu attālumu jau sasnieguši televīzijas signāli, kur redzama noslepkavotā ASV prezidenta Džona Kenedija bēru tiešraide.

«SETI Institute», kura nosaukums iekļauj jēdzienu «ārpuszemes saprāta meklēšana» (no angliskā «search for extraterrestrial intelligence») uzskata, ka līdzīgi, kā Zemes radiosignāli izplatās kosmosā, citu civilizāciju signāli varētu arī sasniegt Zemi.

«SETI@Home» programmatūru izmantoja un «izkliedētā pilsoniskā pētniecībā» pirms vairākiem gadiem piedalījās arī entuziasti Latvijā, tostarp uzņēmumi, kuru sistēmadministratori ielika programmatūru savos datortīklos.

«SETI Institute» dibināts 1985.gadā. Institūts atrodas ASV Kalifornijas štatā, un tajā strādā 150 zinātnieki, pētnieki un cits personāls.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu