Ar salmonelozi slimo vairāk nekā pērn

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Šā gada pirmo mēnešu statistikas dati liecina, ka cilvēki, vairāk kā iepriekšējā gadā, slimo ar salmonelozi. Šogad ir reģistrēti 303 saslimšanas gadījumi, kas ir par 14% vairāk salīdzinājumā ar šo pašu periodu 2010.gadā. Vairāk slimo mazi bērni vecumā no 0 līdz sešiem gadiem (194 jeb 88%). Kopumā šogad saslimis jau 221 bērns (73% no kopējā saslimušo skaita).

Saslimšanas gadījumi pārsvarā tiek reģistrēti ģimenēs, kad saslimst divi vai vairāk cilvēki, kā arī grupveida saslimšanas uzliesmojumi pirmsskolas izglītības iestādēs, portālu «Apollo» informēja I.Skrastiņa, VA «Latvijas Infektoloģijas centrs» sabiedrisko attiecību speciāliste.

Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Tās galvenie izplatīšanās veidi ir - apēdot salmonellas baktēriju saturošu ēdienu, reti mazgājot rokas, ignorējot higiēnas pasākumus ēdienu pagatavošanas laikā.

Ja ir slikta dūša, vemšana, caureja, drudzis un galvassāpes, tas var liecināt, ka esat saslimis ar salmonelozi.

Lai izvairītos no saslimšanas un ierobežotu infekcijas izplatīšanos, Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti iesaka:

• biežāk mazgāt rokas:
īpaši ēst gatavošanas laikā, kad bijusi saskare ar olām un jēliem produktiem,
pirms ēšanas;
pēc tualetes lietošanas;
pēc saskares ar mājdzīvniekiem, tai skaitā putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji;

• virtuvē, gatavojot ēdienu, ievērot šādus nosacījumus:
kārtīgi un pietiekoši ilgi ēdienu vārīt vai karsēt,
lietošanai gatavos produktus glabāt atsevišķi no jēliem produktiem;
izmantotos virtuves piederumus pēc lietošanas rūpīgi nomazgāt;
ar vienu nazi griezt tikai vienu produktu veidu;

• lietojot un iegādājoties ēdienu:
nelietot uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas;
dzert tikai vārītu vai pasterizētu pienu;
pievērst uzmanību, vai tirdzniecības vietās produkti glabājas atbilstošā temperatūrā;
pievērst uzmanību produktu derīguma termiņiem;
nelietot produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš.

Vecākiem īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai bērni bieži mazgātu rokas, ēstu nomazgātus augļus un pareizi sagatavotus produktus.

Ja Jūsu ģimenē ir salmonelozes slimnieks, vai ir aizdomas par salmonelozi, slimnieks nedrīkst gatavot ēdienu, un ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu, lai uzsāktu ārstēšanu un novērstu infekcijas tālāku izplatību.

2010.gadā Latvijā ar salmonelozi saslima 951 cilvēks un vēl 78 bija atklāta salmonellu nēsāšana. 65% (622) gadījumu ar salmonelozi slimoja bērni vecumā no 0 līdz 17 gadiem, starp tiem 487 (78%) bija bērni no 0 līdz 6 gadiem. Salīdzinājumā ar pēdējo 5 gadu vidējo gadījumu skaitu vērojams pieaugums par 15%, bet salīdzinot ar 2009.gadu, par 17%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu