Ardievas latam: Galējais lēmums par eiro Latvijā ir pozitīvs (534)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomē (ECOFIN) pieņemts gala lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

Tādā veidā Latvija 2014.gada 1.janvārī kļūs par 18.eirozonas valsti.

Kā pēc pozitīvā lēmuma sociālajā tīklā «Twitter» ziņoja finanšu ministrs Andris Vilks (V), «ir pabeigta Latvijas integrācija Eiropā. Papildu stimuls izaugsmei, labklājībai, stabilitātei.»

ECOFIN padomes sanāksmē lēma arī par to, ka lata kurss pret eiro paliks nemainīgs, proti, 0,702804 lati = 1 eiro. Tātad pāreja uz eiro no nākamā gada 1.janvāra notiks pēc līdzšinējā Latvijas Bankas noteiktā kursa noteiktā lata piesaistes kursa eiro, par katru latu saņemot 1,42 eiro.

«Lata piesaistes kurss – 0.702804 – ir labi zināms finanšu tirgiem un plašam naudas lietotāju lokam. Ceram, ka lata pārejas kursa neatgriezeniska fiksēšana šajā līmenī turpmākajos mēnešos palielinās atbalstu pārejai uz eiro Latvijā (tas jau pašlaik ir tuvu 40%), augot apziņai plašākā sabiedrībā, ka tā būs vienkārša un caurspīdīga latu apmaiņa pret eiro pēc 2013. gada 9. jūlijā neatsaucami apstiprinātā kursa,» norāda Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

Vilks paziņojumā medijiem izsaka pateicību visiem, kuri ieguldīja milzīgu darbu eiro ieviešanai, kā arī ikkatram, kurš atbalstīja šo mērķi un tam ticēja.

«Pēc ilga un ļoti vērienīga darba Latvijas vēsturē ir noticis nozīmīgs pagrieziens Eiropas Savienības tālākā integrācijā. Pēc ECOFIN atbalsta var viennozīmīgi teikt, ka Latvijai ir dota ceļazīme uz ekonomisko stabilitāti, drošību un sadarbību, kur Latvija nu ir pilnvērtīga un daudz ietekmīgāka partnere Eiropas Savienības valstu vidū. No iestāšanās eirozonā iegūs visa sabiedrība, jo ekonomiskā izaugsme ilgtermiņā arvien palielināsies. Lata kurss pret eiro nemainīsies un saglabāsies kā līdz šim 0,702804 pret vienu eiro. Vēlos uzsvērt, ka eiro ieviešana nav jāsaprot kā tikai banknošu nomaiņa, jo tas ir garants lielākai labklājībai ikvienam Latvijas iedzīvotājam,» uzsver Vilks.

LETA vēstī, ka jūnija sākumā Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas publicētie konverģences ziņojumi apliecināja, ka Latvija izpilda uzņemšanai eirozonā izvirzītos ekonomiskos kritērijus. Pēc tam Latvijas pievienošanos Eiropas vienotās valūtas zonai jau atbalstīja ES valstu un valdību vadītāji un arī Eiropas Parlamenta deputāti.

Tagad Latvijas atbildīgajām institūcijām būs jāīsteno informēšanas kampaņa, skaidrojot iedzīvotājiem, kā praktiski notiks pāreja no latiem un santīmiem uz eiro un centiem. Lai informācija sasniegtu katru iedzīvotāju, plānota gan kampaņa medijos, gan informatīvs sūtījums katrai Latvijas mājsaimniecībai.

Arī ES institūciju amatpersonas vērsušas uzmanību uz salīdzinoši zemo sabiedrības atbalstu eiro ieviešanai Latvijā un norādījušas, ka valsts atbildīgajām iestādēm nepieciešams pievērst rūpīgu uzmanību sabiedrības informēšanai par valūtas maiņu.

Pēc pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās vēl varēs norēķināties latos, bet atlikums tiks izdots eiro. No nākamā gada 15.janvāra maksājumus Latvijā varēs veikt tikai eiro. Arī algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.

Latvijā tiks lietotas tādas pat eiro banknotes kā visā eirozonā, un tās Latvija aizņemsies no eirosistēmas, ko veido eirozonas valstu centrālās bankas un Eiropas Centrālā banka. Savukārt eiro monētas tiks kaltas īpaši Latvijai ar valsts simboliem, kas savulaik tika izraudzīti tautas ideju konkursā.

Uz Latvijas viena un divu eiro monētu reversa būs attēlots tautumeitas portrets no pirmskara Latvijas piecu latu monētas, uz 10, 20, 50 centu monētām būs Latvijas lielā ģerboņa attēls, uz viena, divu un piecu centu monētām - Latvijas mazā ģerboņa attēls. Latvijas eiro monētas taps Vācijā, Bādenes Virtembergas Valsts kaltuvē. 2013. un 2014.gadā būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu.

Eiro monētu sākumkomplekti būs pieejami iedzīvotājiem un uzņēmumiem jau pirms nākamā gada janvāra. Iedzīvotāji monētu sākumkomplektus 14,23 eiro jeb desmit latu vērtībā varēs iegādāties no 10.decembra Latvijas Bankā, kredītiestādēs un Latvijas Pastā. Iegādei tiks piedāvāti 800 000 šādu eiro monētu komplektu. Uzņēmumiem būs iespējams iegādāties 200 eiro (140 latus) vērtus sākumkomplektus.

Paredzēti arī īpaši Latvijas eiro monētu komplekti kolekcionāriem.

Eiro priekšpiegāde kredītiestādēm tiks sākta novembrī, bet no 10.decembra eiro sāks piegādāt lielajiem klientiem.

Iedzīvotāji latus pret eiro varēs bez maksas apmainīt no 2014.gada janvāra sešus mēnešus komercbankās un trīs mēnešus Latvijas Pasta nodaļās vietās, kur nav banku filiāles. Latvijas Bankā latus pret eiro varēs mainīt neierobežotu laika periodu.

Komercbankas un amatpersonas uzsver, ka vienkāršāk notiks bezskaidras naudas maiņa - visa latu kontos uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai latu banknotes un santīmi tiks izņemtas no apgrozības un iznīcināti.

Eirozonā no 2002.gada ir Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija, no 2007.gada - Slovēnija, no 2008.gada - Kipra un Malta, no 2009.gada - Slovākija, no 2011.gada - Igaunija.

Eiropas vienotās valūtas ieviešanu Latvijā paredz valsts pievienošanās līgums ES.

Latvijā atbalsts eiro ieviešanai joprojām ir zems - saskaņā ar jūnija sākumā publiskoto «Factum» sabiedriskās domas aptauju eiro ieviešanu Latvijā atbalsta 38% iedzīvotāju, bet pret eiro ieviešanu ir 53%.

Komentāri (534)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu