Arheologi atrod otru maiju vēstījumu ar atsauci uz «liktenīgo datumu»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Arheologi atraduši otro maiju vēstījumu, kurā runāts par kādu datumu viņu kalendārā, proti, arī šajā atradumā pieminēts «liktenīgais» 2012.gada 21.decembris.

Tiek ziņots, ka arheologi Lakoronā Gvatemalā atraduši 1300 gadu senas akmens kāpnes, uz kurām izgrebti vēstījumi.

Šis ir tikai otrais atrastais vēstījums, kur ir pieminēts «beigu datums», tomēr tas nenozīmējot, ka šis datums iezīmē pasaules galu, kam, saskaņā ar aptaujām, tic 15% cilvēku.

1300 gadu senie akmeņi tiek dēvēti par vienu no nozīmīgākajiem pēdējo gadu atradumiem. Maiju civilizācijas drupās Lakoronā atrasti desmit akmeņi ar vēstījumiem, kā arī kāpnes ar vairāk nekā 264 hieroglifiem, kas ir viens no garākajiem atrastajiem maiju tekstiem.

Teksasas universitātes pētnieks Deivids Stjuarts, kurš piedalījās atrasto vēstījumu atšifrēšanā, sacījis, ka tekstos teikts par Lakoronas politisko vēsturi 200 gadu garumā.

«Tas bija liels politisko satricinājumu laiks maiju pasaulē, un valdnieks bija spiests atsaukties uz garāku ciklu, kam jānoslēdzas 2012.gadā,» stāstījis Stjuarts.

Arī arheologs no Gvatemalas apstiprinājis, ka dažādu krīžu laikos maiji savu kalendāru izmantoja, lai nodrošinātu stabilitāti, nevis pareģotu pasaules bojāeju.

Arheoloģisko darbu līdzvadītājs Marsello Kanuto norādījis, ka atrastie teksti drīzāk vēsta par politisko vēsturi nevis pareģo pasaules bojāeju.

Kā zināms, maiju kalendārs kļuvis par plašu konspirāciju teoriju iedvesmotāju. Tūkstošiem cilvēku pasaulē tic versijai, ka senie maiji pareģojuši pasaules galu, jo saskaņā ar kalendārā vēstīto, 2012.gada 21.decembrī noslēgsies 5125 gadu cikls.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu