Ārsti novērtējuši Gabriela Garsija Markesa veselības stāvokli (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Nobela prēmijas literatūrā laureāts Gabriels Garsija Markess otrdien pametis slimnīcu pēc nedēļu ilgas ārstēšanās no plaušu karsoņa, taču ārsti viņa veselības stāvokli joprojām raksturo kā «trauslu».

87 gadus vecais kolumbiešu rakstnieks ar neatliekamās medicīniskās palīdzības auto tika nogādāts viņa mājā Mehiko, ko apsargāja policija. Viņa ierašanos sagaidīja žurnālistu pūlis.

Garsija Markess pārdzīvojis «diezgan nopietnus plaušu karsoņa simptomus», paziņoja veselības ministre Mersedesa Huana.

Rakstnieka cienījamā vecuma dēļ viņam tika nodrošināta speciāla ārstēšana.

Mājās viņam būs jāturpina skābekļa terapija, lai izvairītos no jaunas saslimšanas. Uz viņa māju tika aizvesta slimnīcas gulta, skābekļa balons un dzeltenas rozes, kas ir rakstnieka mīļākie ziedi.

«Vecuma dēļ viņa stāvoklis ir trausls. Viņš atveseļosies savās mājās,» sacīja Nacionālā medicīnas un uzturzinātnes institūta pārstāve.

31.martā Garsija Markess tika ievietots slimnīcā, kur viņš izgāja antibiotiku kursu plaušu un urīnceļu infekcijām. Ziņas par viņa nonākšanu slimnīca nonāca atklātībā tikai pēc četrām dienām.

Garsija Markess pēdējos gados arvien retāk dodas sabiedrībā. 2012.gadā viņa brālis Haime sacīja, ka pazīstamais rakstnieks ciešot no vecuma plānprātības, taču Markesa fonds to vēlāk noraidīja.

Pagājušonedēļ Garsija Markess ar asistenta palīdzību nodeva ziņu pie slimnīcas gaidošajiem žurnālistiem. «Vai jūs esat traki? Kāpēc jūs šeit tērējat tik daudz laika? Atgriezieties pie darba,» sacīja literāts, kurš savulaik arī strādājis par žurnālistu.

Markess ir viens no populārākajiem spāņu valodā rakstošajiem autoriem. Viņš literārajās aprindās ir tik slavens, ka daudzi viņu pielīdzina Markam Tvenam un Čārlzam Dikensam.

1967.gada grāmata «Simts vientulības gadu» tulkota vairāk nekā 25 valodās un pārdota apmēram 50 miljonos eksemplāru. Citas viņa slavenākās grāmatas ir «Mīlestība holēras laikos», «Patriarha rudens» un «Pulkvedim neviens neraksta».

1982.gadā Markess ieguva Nobela prēmiju literatūrā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu