Ārvalstīs vidējo izglītību ieguvušie jaunieši jau var pieteikties studijām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Reflektanti, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un nepretendē uz studijām valsts finansētās studiju vietās vai studiju programmās, kurās ir noteikts studējošo skaita ierobežojums, no šodienas var pieteikties studijām augstskolās un koledžās.

To paredz valdības 14.februārī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2012.gadā.

Līdz šim katru gadu Ministru kabinets visiem reflektantiem noteica vienu sākuma termiņu uzņemšanai pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas. Katru gadu tika noteikts cits sākuma termiņš, tomēr visos gados augstskolas un koledžas varēja uzsākt reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas ne ātrāk kā jūlijā.

Pārējo reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas augstskolas un koledžas var uzsākt no šī gada 11.jūlija.

Ātrāks sākuma termiņš reģistrācijai un uzņemšanai ir noteikts ne tikai ārzemniekiem, kuri ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs, bet arī Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas vidējo izglītību ir ieguvuši ārzemēs.

Šāds regulējums ir noteikts, lai netiktu diskriminēti tie Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri arī ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un vēlas pretendēt uz studijām Latvijā. Augstskolu likums paredz, ka pilna un nepilna laika bakalaura un profesionālajās studiju programmās, kurās uzņemšanas prasība ir iepriekš iegūtā vidējā izglītība, var tikt uzņemtas bez centralizēto eksāmenu kārtošanas tādas personas, kuras ieguvušas vidējo izglītību ārzemēs, neatkarīgi no to valstiskās piederības un pilsonības.

Ņemot vērā to, ka ir noteikti divi dažādi sākuma termiņi uzņemšanai studiju programmās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas, ja minētajās studiju programmās nav noteikts studējošo skaita ierobežojums, augstskolas un koledžas varēs izvēlēties - īstenot reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu divos paņēmienos no 1.marta un 11.jūlija vai arī vienā paņēmienā, proti, uzsākot visu reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu 11.jūlijā.

2012.gada 1.marts kā sākuma termiņš ir noteikts tādēļ, ka tas ir pietiekami optimāls, lai augstskolas un koledžas varētu pienācīgi konkurēt ar citu valstu augstākās izglītības iestādēm ārvalstu studējošo uzņemšanā.

Savukārt pārējo reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai studiju programmās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas noteiktais sākuma termiņš 2012.gada 11.jūlijs ir noteikts, ņemot vērā, ka centralizēto eksāmenu sertifikātus Valsts izglītības satura centrs (VISC) izsniedz piecu nedēļu laikā pēc attiecīgā mācību gada beigām.

VISC ir noteicis, ka 2011./2012.mācību gada centralizēto eksāmenu sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību pašvaldības izglītības pārvaldēm izsniegs 2012.gada 10.jūlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu