Asanžs pirmo reizi divu mēnešu laikā parādās sabiedrībā ar runu (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

«WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs svētdien teica uzrunu saviem atbalstītājiem no Ekvadoras vēstniecības Londonā balkona, parādoties sabiedrībā pirmo reizi divu mēnešu laikā .

[Zīņa papildināta.]

Asanžs uzrunā pauda nosodījumu Lielbritānijas amatpersonām un policijai, apsūdzot tos draudu izteikšanā un iebrukuma plānošanā Ekvadoras vēstniecībā.

Viņš arī pateicās Ekvadorai par drosmes izrādīšanu un patvēruma piešķiršanu viņam, kā arī virknei citu Dienvidamerikas valstu par atbalsta izrādīšanu.

«Es pateicos prezidentam [Rafaelam] Koream par viņa izrādīto drosmi, izvērtējot [manu lūgumu] un piešķirot man politisko patvērumu,» sacīja Asanžs uzrunā atbalstītājiem un mediju pārstāvjiem, kas sapulcējušies pie vēstniecības ēkas.

«WikiLeaks» dibinātājs arī aicināja ASV prezidentu Baraku Obamu «izbeigt raganu medības pret «WikiLeaks»».

«Es aicinu prezidentu Obamu rīkoties pareizi. ASV ir jāatsakās no savām raganu medībām pret «WikiLeaks»,» sacīja Asanžs.

Viņš mudināja ASV atbrīvot Bredliju Meningu, kurš ASV apsūdzēts par slepenu dokumentu nopludināšanu vietnei «WikiLeaks».

«WikiLeaks» ir apdraudēta, tāpat kā izpausmes brīvība un visu mūsu sabiedrību veselība. Mums ir jāizmanto šis brīdis, lai norādītu uz izvēli, kas ir ASV valdības priekšā,» sacīja Asanžs.

«Vai tā atgriezīsies un pieturēsies pie revolucionārajām vērtībām, uz kurām tā ir dibināta? Vai arī tā noslīdēs no kraujas, velkot mūs visus līdzi bīstamā un apspiestā pasaulē, kurā žurnālisti tiek apklusināti aiz bailēm no vajāšanas un pilsoņiem ir jāčukst tumsā,» sacīja Asanžs.

Asanžs jau divus mēnešus ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Ekvadora ceturtdien piešķīra Asanžam, kuram ir Austrālijas pilsonība, diplomātisko patvērumu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu