Asociācija: jāpalielina slieksnis, kāds automobilis tiek uzskatīts par luksusa (40)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Likumdošanā noteiktā vērtība, par kādu iegādāts automobilis tiek uzskatīts par reprezentatīvu, neatbilst tirgus situācijai un būtu jāpalielina, ceturtdien LNT raidījumam «900 sekundes» atzina Auto asociācijas vadītājs Andris Kulbergs.

Viņš atgādināja, ka no 2007.gada reprezentatīvā vieglā automobiļa vērtība ir noteikta 25 424 lati bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Šādam automobīlim ir noteikti apgrūtinājumi - ja tā reģistrēta uz uzņēmuma vārda, nevar norakstīt tās izdevumus un ir 80% ierobežojums PVN atskaitīšanai. Kulbergs atzina, ka šāds regulējums ir problēma daudziem uzņēmumiem, jo noteiktais slieksnis vairs neatbilst luksusa klases automašīnām.

Asociācijas vadītājs arī norādīja, ka ir plānotas izmaiņas likumdošanā pilnībā atceļot priekšnodokļa atskaitīšanu, kas vēl vairāk veicinās automašīnu reģistrāciju, piemēram, Igaunijā, jo pieaugs nodokļu starpība. «Mūsu priekšlikums ir tāds, ka šis slieksnis ir stipri novecojis un ir jāpaceļ uz 41 tūkstoti latu, kas atbilst patiesai premium klases automašīnai,» teica Kulbergs, atsaucoties uz starptautiskā klasifikācijā minētu vērtību. Šādu izmaiņu ietekmē automašīnas uzņēmēji varētu pārreģistrēt Latvijā un pieaugtu nodokļu ieņēmumi.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka 11.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē ir izsludināti grozījumi PVN likumā, kas paredz ierobežot priekšnodokļa atskaitīšanu tādām automašīnām, kuras atbilst uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma definētajam reprezentatīvajam vieglajam automobilim. PVN likumā ir noteikts ierobežojums atskaitīt priekšnodokli par luksusa automašīnas iegādes un uzturēšanas izdevumiem, kā arī ir noteikts, kas ir luksusa automašīna un kāda ir tās vērtība, saskaņojot normas ar uzņēmumu ienākuma nodokli normatīvo regulējumu saistībā ar reprezentatīvajiem vieglajiem automobiļiem. Savukārt PVN maksātājiem, kas vieglo pasažieru automašīnu izmanto tikai un vienīgi saimnieciskās darbības vajadzībām, ir atcelts priekšnodokļa atskaitīšanas 20%ierobežojums.

Auto asociācija ir sabiedriska organizācija, profesionālu ražotājrūpnīcu, Latvijā oficiāli pilnvarotu auto importētāju un dīleru apvienība. Asociācijas prioritāte ir aizstāvēt savu biedru intereses sadarbībā ar dažādām valsts institūcijām un nodrošināt pircēju interešu ievērošanu attiecībā uz garantijām, servisu un informāciju.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu