ASV armija pārveidos visus helikopterus par bezpilota lidaparātiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV Armija publiskojusi attīstības plānu tuvākajiem 25 gadiem, vēsta «Defense News». Plāns cita starpā paredz Armijas aviācijas tehnikas eksistējošā parka pilnīgu konvertēšanu bezpilota lidaparātos (BPLA) «ar cilvēka pilotēšanas iespēju».

Pēc Armijas vispavēlniecības domām, eksistējošā helikopteru parka konvertēšana par BPLA ļaus ietaupīt ievērojamus līdzekļus. Pašlaik ASV Armijas aviācijas vienību bruņojumā esošajiem helikopteriem «AH-64D Apache Longbow», «CH-47F Chinook» un «UH-60M Blackhawk» jau ir apgādāti ar aprīkojumu, uz kura bāzes nākotnē būs iespējams ieviest tajos tālvadības sistēmu.

Bez tam amerikāņu kompānija «Sikorsky» jau nodarbojas ar UH-60M bezpilota versijas izstrādi, kurai ir jāveic pirmais lidojums līdz 2010. gada beigām.

Saskaņā ar ASV Armijas prasībām, jaunajiem bezpilota lidaparātiem «jābūt autonomiem tik, cik vien iespējams». Konkrētāk, tiem ir patstāvīgi jāveic lidojumi pa uzdoto maršrutu, kā arī jāspēj pacelties un nosēsties pilnībā automātiskā režīmā. Vienlaikus autonomais režīms neattiecas uz tiem BPLA, uz kuriem izvietoti ieroči.

Jāpiebilst, ka ASV bruņotie spēki kopumā nākamajos karos saista lielas cerības ar bezpilota lidaparātiem, un ir pieņemts lēmums tuvākajos 30 gados palielināt šādu aparātu skaitu četras reizes. 2010. gada februāra sākumā Pentagona Perspektīvo pētniecisko projektu Pārvalde (DARPA) izsludināja tenderi par tāda bezpilota lidaparāta izstrādi, kurš perspektīvā varēs aizstāt pašlaik izmantotās triecienlidmašīnas «A-10 Thunderbolt II», kā arī iznīcinātājus «F/A-18 Hornet» un «F-16 Fighting Falcon».
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu