ASV ekonomists: Latvija nespēs atmaksāt lielos kredītus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Latvija, Grieķija un citas ekonomiskās krīzes skartās valstis nebūs spējīgas atmaksāt lielos aizņēmumus, uzskata amerikāņu ekonomists Maikls Hadsons, kurš iepriekš asi kritizējis starptautisko finanšu institūciju realizēto palīdzību Latvijā un citās valstīs.

Hadsons norāda, ka Latvijas parādi ir ārvalstu valūtās un pārsvarā Zviedrijas bankām, savukārt Ungārijai un Rumānijai vairums kredītu ņemti Austrijas bankās un eiro. Atšķirībā no Grieķijas, kas aizņemas naudu budžeta deficīta mazināšanai, Latvija, Ungārija un Rumānija starptautisko palīdzību saņem fiksētā valūtas kursa noturēšanai, lai novērstu privātā sektora maksātnespēju ārvalstu bankām.

Hadsons uzskata, ka šie parādi nebūs atmaksājami, jo lielākā daļa krīzes skarto valstu piedzīvo tirdzniecības deficīta palielināšanos un slīgst aizvien dziļāk ekonomikas recesijā.

Ekonomists norāda, ka eiro kredītu saglabāšana novedīs pie daudzu vietējo uzņēmumu bankrota, savukārt šo kredītu pārrēķināšana vietējā valūtā sagraus daudzu banku kapitālu.

Tomēr Hadsons uzskata, ka attiecīgo valstu valdību galvenais uzdevums ir rūpēties par savu vēlētāju, nevis ārvalstu banku labklājību.

Hadsons iepriekš paziņojis, ka Latvijas ekonomiku ir nolaupījusi ES un SVF politika, pakļaujot Latvijas nodokļu politiku un finanšu programmu Zviedrijas un citu valstu interesēm.

Ekonomists Latvijas ekonomisko lejupslīdi arī dēvējis par smagāko ekonomisko krīzi pasaulē, kas varētu pārspēt pat ASV 20.gadsimta Lielo depresiju.

Hadsons ir finanšu eksperts un Misūri universitātes ekonomikas profesors, kā arī vairāku "amerikāņu imperiālismu" kritizējošu grāmatu autors. Hadsons ir arī starptautisko un nacionālo ekspertu grupas "Reform Task Force Latvia" dalībnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu