ASV gatavojušās iespējamajam uzbrukumam Irānai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV ir sagatavojušajās iespējamajam uzbrukumam Irānai gadījumam, ja diplomātiskā ceļā neizdosies apturēt Irānas daudz pelto kodolprogrammu, paziņojis ASV vēstnieks Izraēlā Daniels Šapiro.

«Būtu vēlams atrisināt šo [konfliktu] diplomātiskiem līdzekļiem, izmantojot spiedienu, nevis militāru spēku,» tiekoties ar izraēliešu juristu asociācijas pārstāvjiem, šonedēļ izteicies vēstnieks.

«Taču tas nenozīmē, ka šāda iespēja nav pieejama,» diplomāta teikto citē laikraksts «Makor Rishon». «Tā ir ne tikai pieejama, bet arī sagatavota, veikta nepieciešamā plānošana, lai nodrošinātu, ka tā ir gatava.»

Rietumvalstis apsūdz Teherānu, ka tā cenšas izstrādāt kodolbruņojumu, taču pati Irāna apgalvo, ka tās kodolprogramma domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Pēdējos mēnešos pieaugušas bažas, ka Izraēla varētu uzbrukt Irānas kodolobjektiem.

ASV neuzskata, ka pret Irānu šobrīd būtu jāvēršas ar militāriem līdzekļiem, dodot priekšroku starptautiskajām sankcijām un norādot, ka vajadzīgs laiks, lai tās nestu augļus. Savukārt Izraēla neizslēdz preventīva trieciena iespēju, uzskatot iespējamo Irānas kodolbruņojumu par apdraudējumu savai pastāvēšanai, un pauž bažas, ka Teherāna varētu būt nonākusi tuvu pie tās robežas, kad tā varētu ļoti īsā laikā radīt savu kodolbruņojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu