ASV iedzīvotāji šaubās par nepieciešamību aizsargāt Latviju (297)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV iedzīvotāji joprojām atbalsta savas valsts saistības citu NATO dalībvalstu aizsardzībā, lai gan šaubās par nepieciešamību aizsargāt Latviju, liecina ceturtdien publicētās pētījumu organizācijas «YouGov» aptaujas rezultāti.

Jaunākajā pētījumā organizācija secinājusi, ka 60% respondentu atbalsta ASV iesaisti NATO kolektīvajā aizsardzībā uzbrukuma gadījumā sabiedrotajiem, bet 17% atzīst, ka tas nav nepieciešams.

Tomēr, jautāti par atbalstu konkrētu valstu aizsardzībai, ASV pilsoņi pauda mazāku atbalstu.

Vislielākais ASV iedzīvotāju atbalsts atbilstoši aptaujas rezultātiem ir amerikāņu armijas līdzdalībai Lielbritānijas aizsardzībā Krievijas uzbrukuma gadījumā - 56% respondentu atbalstītu tādu operāciju.

Liels ASV iedzīvotāju atbalsts ir arī līdzdalībai Francijas un Polijas aizsardzībā, ko atbalsta attiecīgi 48% un 40% aptaujas dalībnieku.

Tomēr NATO sastāvā ietilpstošās Turcijas un Latvijas aizstāvēšanai amerikāņi pauž mazāku atbalstu. ASV bruņoto spēku iesaisti Turcijas aizsardzībā atbalsta 29% respondentu, bet Latvijas - 21%.

Atbalsts militārai līdzdalībai Latvijas aizsardzībā ir par vienu procenta punktu mazāks par atbalstu, kas pausts ASV armijas dalībai Ukrainas, kas nesen cieta no Krievijas militāras intervences, aizstāvēšanai.

Aptaujā nebija uzdots jautājums par atbalstu ASV dalībai abu pārējo Baltijas valstu kolektīvajā aizsardzībā.

Komentējot aptaujas rezultātus, Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātnes institūta asociētais profesors Ķēstutis Girņus aģentūrai BNS sacīja, ka kopējais atbalsts dalībai kolektīvajā aizsardzībā ir augsts, lai gan ASV iedzīvotāji ir neapmierināti ar misiju augstajām izmaksām un upuru skaitu karos ārvalstīs.

Salīdzinoši nelielo atbalstu Latvijas aizsardzībai viņš skaidroja ar nezināšanu, jo «lielākajai daļai amerikāņu Latvija ir nezināma valsts, tādēļ tā ir ļoti instinktīva atbilde». Ja Latvija būtu apdraudēta un to plaši atspoguļotu ASV plašsaziņas līdzekļi, «rezultāti būtu citādāki,» viņš piebilda.

NATO līguma 5.pants paredz, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij ir uzskatāms par uzbrukumu visai aliansei, kas nozīmē, ka visu pārējo dalībvalstu pienākums ir nekavējoties palīdzēt valstij, pret kuru vērsts uzbrukums.

Komentāri (297)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu