ASV klīnikas vadītājs par traģēdiju Stradiņos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Endokrinoloģijas klīnikas vadītājs Dalasā, ārsts Uģis Gruntmanis uzskata: ārsta uzdevums ir pateikt, ka pacientu nakts laikā neizrakstīs, ja viņu nevar droši nogādāt mājās.

Komentārā žurnālā «Ir» Gruntmanis norāda, ka nevēlas nevienu kritizēt par notikušo nelaimi Stradiņu slimnīcā, taču uzsver: jābūt skaidram, kā pacientu izrakstīšana no uzņemšanas nodaļas vai slimnīcas drīkst notikt nakts stundās un kā šim procesam jābūt sakārtotam un dokumentētam.

Gruntmanis norāda, ka ārsts nevar atcerēties katram slimniekam pajautāt, vai viņš spēs droši nokļūt mājās, tāpēc jautājumam - «vai pacientam ir transports nokļūšanai mājās?» - jābūt skaidri formulētam pacienta izrakstīšanas formā, kurā ir ieteikti medikamenti, izmeklējumi. Pacientam būtu jāparaksta šis dokuments.

Ārsts min ASV piemēru: pacientam, kuram nav radinieku vai transporta, ASV slimnīcās sociālais darbinieks iedod bezmaksas «vaučeri» autobusam dienas laikā vai taksometram naktī. Vēlāk par šo drošo ceļu uz mājām samaksā nodokļu maksātāji.

Arī Latvijā slimnīcas uzņemšanas nodaļā jābūt sociālajam darbiniekam, kas šo procesu koordinē.

Stradiņa slimnīcas teritorijā mēnesi nogulējis fotogrāfa Lavrinoviča līķis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu