ASV kompānijas «SpaceX» raķete sekmīgi sasniegusi SKS (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

ASV kompānijas «SpaceX» bezpilota kosmosa kravas kuģis «Dragon» svētdien veiksmīgi sasniedzis Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Kosmosa kapsulu ar pārtiku, zinātniskajiem materiāliem un citu svarīgu aprīkojumu veiksmīgi notvēra SKS apkalpe, izmantojot stacijas robotisko roku.

SKS apkalpe tagad novērtēs kapsulas stāvokli un pēc tam pārvietos uz moduli »Harmony», lai saslēgtu ar staciju.

Sākotnēji bija plānots, ka kapsula sestdien pieslēgsies SKS un 25.martā sāks atpakaļceļu uz Zemi, taču neilgi pēc piektdien notikušā starta lidaparātam radās tehniskas problēmas, kas apgrūtināja manevrēšanu orbītā.

«Dragon» uz staciju aizvedis 544 kilogramu smagu kravu.

Šis ir «SpaceX» otrais lidojums uz SKS un trešā reize, kad kompānijai izdevies palaist kosmosā raķeti.

Plānots, ka kompānija veiks pavisam 12 lidojumus uz SKS, par kuriem noslēgts līgums ar ASV Nacionālo Aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA) par 1,6 miljardiem ASV dolāru (856 miljoniem latu).

Privātā kosmosa kuģa lidojumi tiek uzskatīti par robežšķirtni ASV centienos atvērt kosmosa industriju privātajam sektoram, šādi cerot samazināt izmaksas un paplašināt to ārpus valdības aģentūrām.

2010.gada decembrī «SpaceX» ar savu «Dragon» lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

Pērnajā maijā «Dragon» veiksmīgi veica izmēģinājuma lidojumu uz SKS un atpakaļ.

Savukārt oktobrī pirmo reizi piegādāja SKS kravu.

«SpaceX» ir viena no kompānijām, kas konkurē par iespēju uz SKS nogādāt astronautus un kravas. Pēdējā gada laikā šo uzdevumu spēja veikt tikai Krievijai piederošā «Sojuz» kapsula. Diemžēl lidojumos atpakaļ uz Zemi tajā nav vietas kravai.

Līdz šim «SpaceX» veikusi tikai bezpilota lidojumus, bet tuvāko trīs četru gadu laikā kompānija plāno nosūtīt kosmosā arī cilvēkus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu