ASV Kongresa bibliotēka legalizē «iPhone» atkodēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV Kongresa bibliotēka, kurai ir tiesības definēt izņēmumus un atkāpes no autortiesību likumiem, deklarējusi, ka «Apple iPhone» telefonu atkodēšana, lai uz tiem varētu uzlikt ne tikai «Apple» oficiāli sankcionētas sīkprogrammas, ir likumīga, ziņo laikraksta «The New York Times» interneta portāls «NYTimes.com».

Par tiesībām atkodēt «iPhone» un citus modeļus, kas piesaistīti viena ražotāja vai operatora sīkprogrammu klāstam, bija iestājusies interneta lietotāju un industrijas tiesību aizstāvju grupa «Electronic Freedom Foundation» jeb tulkojumā no angļu valodas - Elektroniskās brīvības fonds.

Kongresa bibliotēka, kurai pakļauts ASV Autortiesību birojs un dotas pilnvaras tulkot autortiesību likumus, paziņoja, ka telefonu atkodēšana nav nelikumīga, ja tās nolūks ir atvērt telefonu legāli iegūtu programmu izmantošanai.

Bibliotēkas lēmums ir arī atbilde uz «Apple» iesniegumu, kur datortehnikas un «iPhone» ražotājs prasīja telefonu atkodēšanu pasludināt par tās autortiesību pārkāpumu, jo, kā norādīja «Apple», izmantojot internetā atrodamus bezmaksas un maksas programmēšanas rīkus, faktiski mainīts «iPhone» operāciju sistēmas pirmkods, kuru sargā «Apple» patenti.

«Apple» savā iesniegumā arī brīdināja, ka atkodēšana paver ceļu pirātisku sīkprogrammu izmantošanai un rada riskus telefonu drošībai, jo daži pirātiskie piedāvājumu var saturēt ļaunprātīgu kodu.

«Tā ir uzvara visiem «iPhone» īpašniekiem,» sacīja Elektroniskās brīvības fonda juriste Korinna Mekšerija, paskaidrojot, ka tagad katrs «iPhone» īpašnieks var legāli darboties ar savu telefonu un to lietot ārpus «Apple» definētā aplikāciju un pielietojumu loka.

Starp populārākām aplikācijām, kuras nav nopērkamas «Apple» oficiālā veikalā «App Store», ir rīks, kas ļauj «iPhone» izmantot kā mobilā interneta modemu, to pieslēdzot portatīvajam datoram. Ar to ASV varot apiet ekskluzīvā «iPhone» operatora «AT&T» papildu 20 dolāru (11,40 latu) mēnesī tarifu par telefona izmantošanu šādā veidā. Vēl viena populāra sīkprogramma ļauj sinhronizēt mūziku un video saturu uz telefona un datora, izmantojot bezvadu datu pārraides saikni «WiFi», nevis šādām darbībām paredzēto «Apple» kabeli.

Vairākos citos IT nozares portālos norādīts, ka «iPhone» atbloķēšana nekad nav oficiāli pasludināta par nelegālu un «Apple» nav ierosinājis civilprasības pret cilvēkiem, kas to dara. Tomēr «Apple» deklarējis, ka atkodēšana pārkāpj un padara spēkā neesošas jebkādas ražotāja garantijas, un to nozares pazinēji uzskata par atturošu normu.

Kā biznesa portāls «Nozare.lv» noskaidroja kādā «Apple» veikalā ASV, izmantojot ASV pirktā planšetdatorā «iPad 3G» citu mobilās datu pārraides SIM karti, nevis «AT&T», «dators vairs nebūs uzskatāms par «Apple» produktu».

Latvijā, visticamāk, ir lielāks skaits ārzemēs pirktu «iPhone» telefonu, kas šādā veidā spēj darboties pie cita operatora, ne tikai ekskluzīvā «iPhone» tirgotāja SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) vai arī LMT tīklā, bet ne kā oficiāli Latvijā pirkti telefoni.

Atkodēšanu izmanto ne tikai «iPhone» atvēršanai programmatūrai ārpus «Apple» oficiālā klāsta, bet arī, lai noņemtu ierobežojumus mūzikas un multimediju nesēju «iPod» un «iPod Touch» sērijām un jaunākajam planšetdatoram «iPad».

Galvenā «iPhone» atkodēšanas risinājumu izstrādātāja ir neformāla tā dēvēto hakeru grupa ar provocējošo nosaukumu «iPhone Dev Team» jeb «iPhone attīstītāju komanda», kas kopš pirmā «iPhone» kopā ar citiem neatkarīgiem attīstītājiem atradusies «elektroniskā karā» ar «Apple», īsā laika atrodot veidus, ka apiet ierobežojumus katram operāciju sistēmas jauninājumam un «iPhone» jaunam modelim.

Jaunākais «iPhone 4» dažu nedēļu laikā jau pārdots vairāk nekā trīs miljons eksemplāros ASV un citās valstīs, kur to oficiāli tirgo. No 30.jūlija «iPhone4» sāks tirgot vēl 17 valstīs, taču ne Latvijā vai citās Baltijas valstīs. Tuvāka vieta Latvijai, kur no 30.jūlija varēs nopirkt «iPhone», visticamāk, ar piesaisti vietējam operatoram, ir Zviedrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu