ASV: uzvara pār «Al Qaeda» vairs nav tālu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Uzvara pār starptautisko teroristu organizāciju «Al Qaeda» vairs nav tālu, sestdien paziņoja jaunais ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta, kurš ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Afganistānā.

Kā žurnālistiem pavēstīja jaunais Savienoto Valstu aizsardzības ministrs, kopš maija sākuma, kad ASV īpašo spēku reidā Pakistānā tika nogalināts teroristu organizācijas līderis Osama bin Ladens, Pakistānā, Jemenā, Somālijā un Ziemeļāfrikā identificēti 10 līdz 20 augstākā ranga «Al Qaeda» līderi.

«Ja mēs viņus varam notvert, manuprāt, mēs patiešām varam gūt stratēģisku uzvaru pār «Al Qaeda»,» pārliecināts ministrs. «Svarīgi, ka mums ir izdevies atbrīvoties no bin Ladena. Es biju pārliecināts savā iepriekšējā amatā un esmu pārliecināts arī pašreizējā postenī, ka stratēģiskā uzvara par «"Al Qaeda» vairs nav tālu.»

«Pēc tā, kas notika ar bin Ladenu, šis ir brīdis, kad pret viņiem vērst maksimālu spiedienu, jo, manuprāt, šādi turpinot, mēs tiešām varam izpostīt «Al Qaeda».»

Bijušajam Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītājam, kurš 1.jūlijā stājās aizsardzības ministra amatā, Kabulā plānota tikšanās ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzai, lai pārrunātu atsevišķu reģionu nodošanu vietējo drošības spēku pārziņā.

Kā pēcāk atklāja ASV spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Deivids Petreuss, Afganistānā, galvenokārt nemierīgajās Kunāras un Nuristānas provincēs, atrodas ap 50 līdz 100 «Al Qaeda» kaujinieku.

«Afganistānā atrodas neliela «Al Qaeda» daļa,» spriež militārpersona. «Mēs domājam, ka pēdējo sešu līdz astoņu mēnešu laikā esam nogalinājuši viņu otro un trešo augstāko līderi un izdarījuši milzu spiedienu uz citiem līderiem, kuri ir vai nu daļa no šīs organizācijas vai arī saistīti ar to.«

Tikmēr Paneta mudina Pakistānu aktīvāk cīnīties pret «Al Qaeda».

Jo īpaši Vašingtona vēlas, lai tiktu sadzītas pēdas teroristu grupējuma jaunajam līderim Aimanam az Zavahiri, kurš, kā tiek uzskatīts, mitināts Pakistānas cilšu apdzīvotajos ziemeļrietumos.

«Mēs turpināsim uzsvērt pakistāniešiem, ka galu galā arī viņu interesēs ir notvert šos mērķus. Viņi ar mums ir daļēji sadarbojušies, viņi cenšas notvert vairākus no šiem mērķiem, un mums arī turpmāk jāmudina viņi to darīt,» norāda ministrs.

Teju jau desmit gadus ilgais karš Afganistānā līdz šim prasījis 1658 ASV karavīru dzīvības, un ik mēnesi tas ASV izmaksājis aptuveni desmit miljardus dolāru (4,91 miljardu latu).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu