ASV valsts skolu skolotāji varēs apšaubīt evolūcijas teoriju

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

ASV Tenesī pavalstī drīzumā stāsies spēkā likums, kas ļaus valsts skolu skolotājiem stundu laikā apšaubīt evolūcijas teoriju.

Tenesī gubernators Bils Heslams piekritis, ka štata Pārstāvju palātas un Senāta apstiprinātais likums stājas spēkā, lai gan to nav parakstījis.

Viņš paudis pārliecību, ka likuma spēkā stāšanās nemainīs «zinātniskos standartus, kas tiek mācīti mūsu skolās».
«Tomēr es arī neuzskatu, ka tas sniedz jebko tādu, kas jau nebūtu pieņemts mūsu skolās,» piebilda gubernators.
Jaunais likums dod skolotājiem tiesības «palīdzēt skolēniem saprast, analizēt, kritizēt un objektīvi izvērtēt mācāmajā kursā apskatīto pastāvošo zinātnisko teoriju stiprās un vājās puses».

Vienlaikus likumā uzsvērts, ka tas nav tulkojams kā atļauja propagandēt kādu «reliģisku vai nereliģisku doktrīnu».
Pēdējo dienu laikā gubernators saņēmis 3000 cilvēku parakstītu petīciju, kurā viņš aicināts bloķēt likumdevēju apstiprināto likumu, lai gan konservatīvajiem, kas to ierosinājuši, ir pietiekami daudz balsu gubernatora veto pārvarēšanai.

«Labam likumam ir jāienes skaidrība, nevis apjukums. Es bažījos, ka šis likums nav sasniedzis šo mērķi,» atzina Heslams. «Tāpēc es likumprojektu neparakstīšu, taču ļaušu tam stāties spēkā bez mana paraksta.»

Kritiķi jauno likumu nodēvējuši par «mērkaķu bilu», atsaucot atmiņā 1925.gadā plašu publicitāti ieguvušo «mērkaķu prāvu», kurā vidusskolas zinātņu skolotājs Džons Skoupss tika notiesāts, pamatojoties uz Tenesī likumu, kas aizliedza mācīt, «ka cilvēks cēlies no zemākām dzīvnieku formām».

Štata Zinātņu skolotāju apvienība un Amerikas Pilsonisko brīvību savienības (ACLU) Tenesī nodaļa norāda, ka jaunais likums nodrošinās aizsegu tiem skolotājiem, kuri vēlas iedvest saviem audzēkņiem pseidozinātniskas idejas.
«Viņi nerunā tik daudz par kreacionismu kā par saprātīgo pirmsākumu,» norāda ACLU Tenesī nodaļas izpilddirektore Hedija Veinberga. «Tas ir ļoti niansēts un gudrs veids (..), lai apšaubītu evolūcijas teoriju un ļautu skolotājiem iepotēt saprātīgo pirmsākumu un neokreacionismu.»

Saskaņā ar tā dēvēto saprātīgā pirmsākuma teoriju pastāvot zinātniski pierādījumi, ka dzīvības formu attīstība notiekot kāda augstāka saprāta vadībā.

Tajā pašā laikā institūts «Discovery», kas izstrādājis jaunā likuma sākotnējo projektu, apgalvo, ka tas nodrošināšot «zinātņu skolotāju akadēmisko brīvību pilnīgi un objektīvi pārrunāt pretrunīgi vērtētas zinātniskas tēmas, piemēram, evolūciju».
Sietlā bāzētais institūts aizstāv evolūcijas teorijai alternatīvu teoriju mācīšanu valsts skolās, kā arī atbalsta tā dēvētajā saprātīgā pirmsākuma teorijā balstītus pētījumus.

Notikumi Tenesī ir kārtējā epizode jau sen ilgstošajā cīņā starp sekulārās izglītības atbalstītājiem un konservatīvajiem kristiešiem, kas apsūdz varasiestādes savas brīvības ierobežojumos, kurus radot reliģijas izslēgšana no valsts izglītības sistēmas.

ASV Augstākā tiesa 1968.gadā atzina, ka aizliegums skolās mācīt evolūcijas teoriju ir antikonstitucionāls, jo tas ir pretrunā ar baznīcas nošķīrumu no valsts.

Tomēr aptauja, kuru 2010.gada decembrī veica sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums «Gallup», liecina, ka 40% amerikāņu joprojām tic tam, ka cilvēkus pašreizējā izskatā pirms aptuveni 10 000 gadu radījis Dievs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu