ASV zinātniekiem izdevies izārstēt ar HIV inficētu bērnu (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

 ASV zinātnieki paziņojuši, ka viņiem acīmredzot izdevies izārstēt bērnu, kas bija inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV), kas izraisa akūto imūndeficīta sindromu (AIDS), kas pašlaik ir neārstējams.

ASV Misisipi štatā dzimušais bērns, kas tagad ir divus ar pusi gadus vecs, jau aptuveni gadu nelieto zāles un ir acīmredzami vesels, proti, nav konstatētas nekādas HIV pazīmes.

Nav garantijas, ka bērns saglabās veselību arī turpmāk un vēl nepieciešams veikt daudzas pārbaudes, lai redzētu, vai ārstēšana līdzīgi iedarbosies arī uz citiem bērniem, tomēr šie panākumi, iespējams, nākotnē var novest pie zālēm ar HIV inficēto zīdaiņu ārstēšanai, uzskata zinātnieki.

Bērna ārstēšanā izmantoti trīs jau zināmi medikamenti, ar kuru palīdzību jau agrāk mēģināts ārstēt ar HIV inficētus zīdaiņus.

Mātei HIV tika konstatēts neilgi pirms bērna piedzimšanas un viņa nebija saņēmusi nekādu ārstēšanu, tādēļ pastāvēja liels risks, ka arī mazulis būs inficēts.

Bērnam ārstēšana tika uzsākta 30 stundas pēc piedzimšanas, vēl pirms tika saņemts laboratorijas apstiprinājums, ka zīdainis ir inficēts.

«Šis ir pierādījums koncepcijai, ka zīdaiņiem HIV var būt ārstējams,» prezentējot savus atklājumus zinātnieku konferencē Atlantā, paziņoja Džona Hopkinsa universitātes pētnieki.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu