AT nedaudz mīkstina sodu pedofilijā apsūdzētajam mācītājam (47)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta šodien piesprieda trīs gadu un astoņu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzētajam no amata atstādinātajam luterāņu mācītājam Agrim Pāvilam Lēvaldam.

Savukārt otram apsūdzētajam - bijušajam bērnu slimnīcas apsargam Oskaram Štameram - AT piesprieda četru gadu un divu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz trim gadiem. Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pilns spriedums būs pieejams 19.novembrī un to varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Līdz ar to AT abiem apsūdzētajiem par četriem mēnešiem mīkstināja sodu, ņemto vērā, ka netika ievērotas viņu tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 14.jūnijā Lēvaldam piesprieda četru gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas, bet Štameram - četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz trīs gadiem bez mantas konfiskācijas.

Atsevišķās epizodēs apsūdzētie tikuši attaisnoti, tāpēc galīgais sods ir samazināts.

Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedumu AT atstāja negrozītu.

Tāpat no Štamera tika piedzīti procesuālie izdevumi 160 latu apmērā par advokātes sniegto juridisko palīdzību apelācijas instances tiesā, nosakot termiņu sprieduma labprātīgai izpildei šajā daļā 30 dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Jau ziņots, ka Lēvaldu tiesa apcietināja uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas Rīgas apgabaltiesā, viņš uz sēdi jau bija paņēmis līdzi lielu somu ar mantām.

Lēvalds, pēc paša teiktā, neesot «pat roku piedūris» abiem bērniem, kuri pret viņu un Štameru sāktajā kriminālprocesā atzīti par cietušajiem. Lēvalda advokāts Juris Močuļskis jaunākais žurnālistiem iepriekš pastāstīja, ka viņa klients savu vainu Rīgas apgabaltiesā kategoriski noliedzis, bet ar lietā esošajiem pierādījumiem nepietiekot, lai apsūdzēto notiesātu. «Jebkuram cilvēkam ir tiesības uz pierādījumu pārbaudi tiesā,» uzsvēra advokāts.

Savukārt Štamera aizstāve advokāte Janīna Pūce aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka viņas klients savu vainu atzīst tikai daļēji. Proti, Štamers nenoliedz, ka varētu būt izdarījis netiklas darbības ar nepilngadīgām personām, taču viņš neesot nevienu izvarojis.

Lēvalds iepriekš bija izlaists brīvībā pret 5000 latu lielu drošības naudu, savukārt Štamers visu laiku atradās apcietinājumā.

Kā ziņots, abas minētās personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma (KL) 160.panta 2.daļas par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, pēc KL 162.panta 1.daļas par pavešanu netiklībā, kā arī pēc KL 166.panta 3.daļas par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo. Štamers apsūdzēts arī pēc KL 166.panta 2.daļas.

Lietu tiesai 2010.gada novembrī nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Viktorija Šumska.

Sākotnēji vienā kriminālprocesā ar Lēvaldu un Štameru policisti aizturēja arī izbijušu cietumnieku, taču lieta pret viņu vēlāk tika izdalīta atsevišķi.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) 2010.gada aprīlī paziņoja, ka ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Aizturētie vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālajām aktivitātēm lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde saņēma 2009.gada oktobrī no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots. Toreiz, pamatojoties uz saņemto informāciju, tika sākts kriminālprocess par nepilngadīgu personu pavešanu netiklībā.

Izmeklēšanas gaitā 2009.gada 24.novembrī Rīgā tika aizturēta viena persona - 1953.gadā dzimis agrāk netiesāts vīrietis, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā. Dienu vēlāk Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa aizturētajam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Turpmākajā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto tika noskaidrots, ka viņš zēnus seksuāli izmantojis jau vairākus gadus. Noskaidrojās arī, ka viņam bijuši divi līdzzinātāji. Visi trīs «domubiedri» noziedzīgo darbību veikšanai apvienojušies grupā.

Turpinot izmeklēšanu šajā lietā, tika noskaidrots un 2010.gada 22.aprīlī Latgales pusē aizturēts arī 1962.gadā dzimis agrāk netiesāts mācītājs. Nākamajā dienā pēc aizturēšanas ar Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas lēmumu mācītājs tika apcietināts.

Savukārt vēl dažas dienas vēlāk Rīgā tika aizturēts arī trešais noziedzīgās grupas dalībnieks - 1974.gadā dzimis agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darba vietas.

Policija iepriekš informēja, ka noskaidrojusi vairākus cietušos, tostarp arī personas, kuras noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem bija arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu