Atbalsta kriminālsoda pastiprināšanu par pārkāpumiem būvniecībā, ja izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: my_southborough, CC BY-ND 2.0

Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisija šodien sēdē atbalstīja virzīšanai uz skatīšanu Juridiskajā komisijā Krimināllikumā grozījumu projektu par soda pastiprināšanu par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, ja izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve, aģentūrai LETA apstiprināja apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (V).

Viņš uzsvēra, ka iecerētie grozījumi Krimināllikumā aptvers ne tikai būvniecības jomu, bet tiks revidēti arī citi panti, kas attiecas uz tādām darbībām, kur cilvēku nolaidības dēļ var iestāties smagas sekas. Grozījumi rosināti saistībā ar Zolitūdes traģēdiju un citām Latvijā notikušām nelaimēm un ar mērķi noteikt samērīgus sodus, ja noziedzīgas nolaidības dēļ notikusi traģēdija, skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs.

Pamatpriekšlikumus rosinājis Judins un tos papildinājusi Tieslietu ministrija. Likumprojekta izstrādē piedalās arī Ģenerālprokuratūra.

Par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā būs miruši divi vai vairāk cilvēki, brīvības atņemšanu varētu piemērot maksimāli līdz astoņiem gadiem. Iecerēts, ka tādā gadījumā varēs arī atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz desmit gadiem.

Atsevišķi aspekti minētajā formulējumā gan ir provizoriski un varētu mainīties, Juridiskajā komisijā vērtējot gan Ģenerālprokuratūras, gan citu pušu viedokļus.

Pašlaik par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis smagas sekas, var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem.

Tagad iecerēts par attiecīgo pārkāpumu maksimālo sodu palielināt līdz pieciem gadiem. Šādā gadījumā varētu tikt paredzēta iespēja vainīgajam atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt amata uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Tāpat paredzēts noteikt lielākus sodus par ražošanas drošības un tehniskās disciplīnas noteikumu pārkāpšanu, ugunsdrošības un citu noteikumu pārkāpšanu.

Ģenerālprokuratūras pārstāve un deputāts Kārlis Seržants (ZZS) sēdē rosināja pārskatīt arī citus Krimināllikuma pantus, palielinot maksimālo iespējamo sodu par citu līdzīgu pārkāpumu izdarīšanu, ja izraisītas smagas sekas. Pastāv iespēja, ka attiecīgus papildu priekšlikumus uz otro lasījumu varētu sagatavot Tieslietu ministrija, ja Juridiskā komisija lems par šodien atbalstīto grozījumu tālāku virzību.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu