Atbalsta priekšlikumu paplašināt NĪN atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijas deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz paplašināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm.

Apakškomisijas atbalstītais priekšlikums grozījumiem likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli» paredz, ka NĪN atlaides varēs saņemt ģimenes ar trīs vai vairāk nepilngadīgajiem bērniem, kā arī bērniem pēc pilngadības sasniegšanai līdz 24 gadu vecumam.

Ja ģimenē ir trīs bērni, tad NĪN atlaide varētu būt 50% apmērā no aprēķinātas nodokļa summas, ja četri bērni - 70% apmērā, bet ja pieci un vairāk bērnu - 90% apmērā, paredz deputātu atbalstītais priekšlikums.

Plānots, ka NĪN atvieglojumu varētu piemērot par nekustamā īpašuma objektu - dzīvojamo māju neatkarīgi no tā, vai tā ir vai nav sadalīts dzīvokļu īpašumos, kā arī dzīvojamo māju daļu, telpu grupu nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana un ar tiem saistīto zemes platību, ja tajā deklarēti daudzbērnu ģimenes locekļi ar vismaz trīs bērniem.

Atvieglojumu varētu piemērot ar objekta daļu, kas nepārsniedz 40 kvadrātmetrus uz vienu ģimenes locekli, kā arī proporcionāli par šīs daļas saistīto zemes platību, kas nav lielākā par 3000 kvadrātmetriem.

Apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks (RP) norādīja, ka saistībā ar šo priekšlikumu rodas vairāki jautājumi, līdz ar to pie šī ierosinājuma vēl būtu jāpiestrādā un tas neesot galīgais variants. Deputāts sacīja, ka jautājumi rodas saistībā ar to, ka atvieglojumus plānots paredzēt ne tikai par bērniem, bet arī jauniešiem līdz 24 gadu vecumam, gan arī par to, ka priekšlikumā paredzēts iekļaut terminu «saistītā zemes platība».

Deputāti ar balsu vairākumu priekšlikumu paplašināt NĪN atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm atbalstīja, bet tas vēl būs jāvērtē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Kā ziņots, no šā gada janvāra daudzbērnu ģimenes var saņemt NĪN atlaidi 50% apmērā par dzīvojamo objektu - māju vai dzīvokli un tam piekritīgo zemi, kurā ir deklarēti daudzbērnu ģimenes locekļi ar vismaz trīs bērniem. NĪN atlaide daudzbērnu ģimenēm nevar pārsniegt 300 latus gadā.

Apakškomisija vērtēja vairāk nekā 20 priekšlikumus grozījumiem likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli». Daļa no priekšlikumiem tika skatīti vienotā paketē ar 2013.gada budžetu, tomēr deputāti vienojās, ka par šīm iecerēm nepieciešamas papildu diskusijas, tāpēc tos vērtēja Nodokļu politikas apakškomisija.

Šodien apakškomisijas deputāti pabeidza izskatīt šos priekšlikumus un atbalstīja to virzīšanu vērtēšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Iepriekš apakškomisijā tika atbalstīts priekšlikums, paredzot nepienācīgi uzturētu kultūras pieminekļu aplikšanu ar NĪN. Proti, apakškomisija rosina noteikt, ka ar NĪN netiks aplikts nekustamais īpašums, kas atzīts par valsts aizsargājamo kultūras pieminekli, un zeme to uzturēšanai, izņemot dzīvojamās mājas, saimnieciskajā darbībā izmantoto nekustamo īpašumu, kā arī nekustamo īpašumu, kas saskaņā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinumu tiek uzturēts atbilstoši kultūras pieminekļu aizsardzības prasībām.

Tāpat apakškomisijas deputātu atbalstu iepriekš guva ierosinājums, kas paredz piemērot NĪN likmi 1,5% apmērā komercsabiedrību īpašumā esošajiem mājokļiem, ja tie netiek izīrēti. Šis priekšlikums noteic, ka komercsabiedrību īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošajiem dzīvojamo māju daļām un nedzīvojamo māju daļām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, NĪN likmi 1,5% piemēro, ja īres līgums nav noslēgts, vai ar nākamo mēnesi, kad tas tiek izbeigts. Patlaban mājokļiem piemēro NĪN likmi no 0,2% līdz 0,6% no kadastrālās vērtības.

Vienlaikus deputāti iepriekš neatbalstīja piedāvājumu daļu no deklarētās dzīvesvietas dzīvojamās platības, kas nepārsniedz 20 kvadrātmetrus vienam cilvēkam, neaplikt ar NĪN, ja pašvaldība NĪN likmi noteikusi ar saviem saistošajiem noteikumiem.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu