Atbildību par Damaskas sprādzieniem uzņemas islāmistu grupējums «Al Nusra»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Atbildību par Damaskā ceturtdien notikušajiem sprādzieniem, kuros tika nogalināti 55 cilvēki, uzņēmies islāmistu grupējums «Al Nusra». Grupējums atbildību apliecinājis videomateriālā, kas ievietots tīmeklī.

«Šis pats grupējums uzņēmies atbildību par trim iepriekšējiem uzbrukumiem, un tam ir tāda pati džihādistu ideoloģija kā «Al Qaeda»,» skaidro britu raidsabiedrības BBC žurnālists Džonatans Heds.

Opozīcijas aktīvisti iepriekš pauda pārliecību, ka sprādzienus inscenējis pats Sīrijas režīms.

Tīmeklī ievietotajā video grupējums «Al Nusra» apliecina, ka ceturtdienas sprādzieni bijusi atbilde uz prezidentam Bašaram al Asadam lojālo spēku uzbrukumiem mierīgo iedzīvotāju rajoniem.

Grupējuma paziņojums līdzinās citu islāmistu organizāciju paziņojumiem, turklāt ceturtdienas terorakts stipri atgādina iepriekš Irākā pieredzētos sprādzienus, kuros tiek vainots starptautiskais teroristu organizāciju tīkls «Al Qaeda».

Par grupējumu «Al Nusra» ir zināms maz. Patlaban tiek tikai izteikti minējumi, kas to vada, kāda ir tā ideoloģija un kur tas ir izveidojies.

Ja ar ceturtdienas teroraktiem tiešām tiek aizsākta «Al Qaeda» stila spridzināšanas kampaņa, tas smago Sīrijas situāciju sarežģīs vēl vairāk. Viedokļi abās konflikta pusēs kļūs radikālāki, vairosies aizdomas reliģisko kopienu starpā.

«Mēs esam izpildījuši mūsu solījumu atbildēt ar uzbrukumiem un sprādzieniem,» dzirdams videomateriālā, kurā runātāja balss ir izmainīta.

«Mēs sakām šim režīmam - pārtrauciet sunnītu slaktiņu. Ja ne, tad uz jums gulsies alavītu grēks,» brīdina runātājs, norādot uz musulmaņu šiītu skolas atzarojumu, kuram pieder Sīrijas valdošā elite.

Video arī sunnīti tiek mudināti «nedzīvot tuvu drošības dienestu ēkām un režīma midzeņiem, neiet tiem tuvu garām.»

«Al Nusra» savus kaujiniekus dēvē par «Šamas [Sīrijas] džihāda mudžahidīniem». Pastāv aizdomas, ka tam ir sakari ar «Al Qaeda».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu