Atjaunos Daugavpils cietokšņa Ūdenstorņa ēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Daugavpils.lv

Aptuveni pēc mēneša Daugavpils cietoksnī varētu sākties Ūdenstorņa ēkas restaurācija, aģentūru LETA informēja projekta sabiedrisko attiecību eksperts Jānis Butkevičs.

Patlaban SIA «Arhis» ir izstrādājusi Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa Ūdenstorņa ēkas restaurācijas skiču projektu. Tas izstrādāts, ievērojot arhitektūras pieminekļu restaurācijas projektēšanas biroja SIA «Arhitektoniskās izpētes grupa», kas veica arhitektoniski māksliniecisko izpēti, rekomendācijas. Projekts jau ir saskaņots ar Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentu un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. Patlaban rit darbs pie Ūdenstorņa ēkas tehniskā projekta izstrādes.

Restaurācijas darbi varēs sākties pēc tam, kad tehnisko projektu būs apstiprinājis Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments un akceptējusi Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

Saglabājot ēkas vēsturisko raksturu - tās tehnisko piederību, starp ūdenstorni un cietokšņa valni tiks eksponēta kontrolaka, ko pārsegs ar rūdītu stiklu un izgaismos no iekšpuses - tā piesaistot objektam interesentu loku. Ēkā īpašu noskaņu radīs atjaunotā vēsturiskā sienu apdare, kamīns un vairāku metru augstumā esošā milzīgā kniedētā metāla ūdens tvertne, kas ir saglabājusies ļoti labā stāvoklī.

Ūdenstorņa restaurāciju, kurai noslēdzoties ēkā tiks izveidots «Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs», plānots pabeigt līdz 2011.gada aprīlim. Ēkas atjaunošanu, kas savā mērā kalpos kā paraugrestaurācijas objekts visa cietokšņa ēku restaurācijas darbiem, veiks SIA «Ditton Būve».

Paralēli atklātā konkursa dokumentācijas izskatīšanai projektā notiek arī Daugavpils cietokšņa restaurācijas un apsaimniekošanas vadlīniju izstrādāšana, ko koordinē projekta stratēģiskās plānošanas eksperte Inga Goldberga.

Topošais dokuments kļūs par sava veida rokasgrāmatu dažādiem ēku īpašniekiem pašvaldības, valsts un privātajā sektorā. Vadlīnijas dos priekšstatu, kā rīkoties cietokšņa restaurācijas un apsaimniekošanas situācijās, lai šo unikālo Eiropas mēroga kultūras un vēstures pieminekli - Daugavpils cietoksni - varētu attīstīt kā vienotu kompleksu, lai ieguvēji no tā būtu visi ēku īpašnieki un pilsēta kopumā.

Projekts «Ūdenstorņa ēkas paraugrestaurācija un apsaimniekošana Daugavpils cietoksnī» tiek realizēts Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātē «Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana».

Projekta finansējuma saņēmējs un īstenotājs ir Daugavpils pilsētas dome. Projekta kopējās izmaksas ir 644 380 eiro (451 066 lati), tai skaitā EEZ un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ieguldījums - 547 723 eiro (383 406 lati) - 85% un pašvaldības līdzfinansējums - 96 657 eiro (67 660 lati) - 15%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu