Atjaunota Skrundas muiža

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šī gada jūnijā, gleznainajā Ventas krastā durvis apmeklētājiem vērusi Skrundas muiža. Līdz ar to ir noslēdzies pēdējo trīs gadu laikā viens no vērienīgākajiem vēsturiskā objekta rekonstrukcijas projektiem Latvijā. Skrundas muižas projektēšanas un rekonstrukcijas darbos ieguldīti vairāk kā 1,3 miljoni latu, un šobrīd tā atguvusi savu vēsturisko veidolu, portālu «Apollo» informēja Edgars Vizulis, AS «Skrundas Muiža» valdes loceklis.

Skrundas muižas pārvaldnieks ir AS «Skrundas muiža», kas rūpēsies gan par objekta apsaimniekošanu un viesu labklājību, gan dažādu sabiedrisku pasākumu organizēšanu.

Vizulis uzsver: «Skrundas muižas atjaunošana ir īpaši lolots projekts. Var teikt, ka šis ir mūsu sirds projekts, kuru realizējot, esam izsvēruši katru rekonstrukcijas detaļu, lai atjaunotu to maksimāli tuvu sākotnējam veidolam. Par muižas vēsturisko būvniecību praktiski nav pieejama informācija, un gadu gaitā muiža tikusi ievērojami pārbūvēta, tā kalpojusi arī kā cietums, nabagmāja, aptieka, skola un internāts. Esam gandarīti, ka Skrundas muižu izdevies atgriezt dzīvei. Nenoliedzami, tā ir nozīmīga artava Latvijas kultūras un vēstures mantojuma saglabāšanā, kā arī tūrisma veicināšanā.»

Līdz ar atjaunošanu Skrundas muiža pieejama ikvienam interesentam, jo tā veidota kā sabiedrisks objekts - tūrisma un atpūtas centrs. Skrundas muižā radītas jaunas darbavietas, kopumā nodarbinot aptuveni 20 vietējos iedzīvotājus.

Nellija Kleinberga, Skrundas novada domes priekšsēdētāja: «Par restaurēto Skrundas muižu ir ļoti liels gandarījums, galvenokārt tādēļ, ka rekonstrukcijas darbi īstenoti tik profesionāli un kvalitatīvi. Skrundas muiža nenoliedzami ir daļa no Skrundas – tās vēstures un šodienas. Kā vienu no lielākajiem ieguvumiem līdz ar muižas rekonstrukciju vērtējam radītas jaunas darbavietas, kas Latvijas reģionos ir īpaši būtiski. Tāpat prognozējam, ka muiža varētu būtiski sekmēt gan pašmāju, gan ārvalstu tūristu pieplūdumu, kas pilsētai un novadam ir stratēģiski svarīgi. Iespējams, ka Skrundas muiža varētu kļūt par jaunu, skaistu novada simbolu, par ko līdz šim viennozīmīgi uzskatīts lokators.»

Par Skrundas muižu

Saskaņā ar Latvijas vēsturnieka Artura Heniņa pētījumiem Skrundas muiža vērtējama kā Mežotnes pils miniatūrkopija, un visticamāk tās celtniecībā izmantots Johana Georga

Ādama Berlica Mežotnes pils projekts. Johans Georgs Ādams Berlics (1753—1837) bija vācu arhitekts, kurš projektējis klasicisma pilis Mežotnē, Durbē un Kazdangā. Turklāt gan Mežotnes pilī, gan Skrundas muižā saskatāma līdzība ar pasaulslavenā itāļu arhitekta Džakomo Kvarengi veidoto Elejas pils projektu.

Skrundas muiža atrodas augstā Ventas krastā, un tā celta klasicisma stilā 19. gadsimta pirmajā pusē. Hronikās un pašvaldības nekustamā īpašuma sarakstos Skrundas muiža minēta arī kā pils.

Skrundas muižas rekonstrukcijā līdzekļus investējis un projektu realizējis uzņēmums «Anderson Baltic», kurš to iegādājās Skrundas pašvaldības rīkotajā izsolē 2006. gadā par 93 tūkstošiem latu. Rekonstrukcijas process ilga 5 gadus, jo bija ļoti sarežģīts un darbietilpīgs. Pēc objekta tehniskās ekspertīzes atklājās, ka nepieciešams veikt pārsegumu nomaiņu, jo to izliece bija lielāka nekā pieļaujamā. Līdz ar to visas iekšējās konstrukcijas bija jāizbūvē no jauna, atstājot tikai ārsienas. Savukārt pamatu stiprināšanā izmantotas modernās betona injekciju tehnoloģijas. Skrundas muižas rekonstrukcijas projekta autori ir SIA «Lauku dzīve» arhitekti Ulvis un Karīna Ābiķi. Galvenais būvuzņēmējs ir uzņēmums «Armostil».

Skrundas muižas rekonstrukcijā ieguldītas investīcijas vairāk nekā 1,3 miljonu latu apmērā, un daļa no finansējuma piesaistīta arī no ES programmas tūrisma attīstībai. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu