Atklāj, ko «nepamanīja» nāvējošās dziras tirgoņi un kur metilspirts iegādāts (187)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ˙Cаvin 〄, CC BY-SA 2.0

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics savā publikācijā saistībā ar traģēdiju Jelgavā slavē policiju, norādot, ka likumsargi rīkojušies profesionāli, lai maksimāli ātri atklātu noziegumu.

<em><strong>Policija noskaidrojusi, ko dzēra Jelgavā bojāgājušie.</strong></em>

Šics norāda, ka Jelgavas gadījumā policisti diennakts laikā atklāja un identificēja praktiski visu - sākot ar nāvējošās vielas izcelsmi un iegādāto daudzumu un beidzot ar tirdzniecības vietu un tajā sagatavoto, kā arī pārdoto pudeļu skaitu.

Ārsts atklāj, ka metilspirts, kurš bija marķēts kā inde, tika iegādāts uzņēmumā Rīgā. «Dziras izgatavotāji savā alkatībā metilspirtā redzēja tikai tā vēlamo, proti -spirtu, un pat «nepamanīja» uzlīmes ar melnajām miroņgalvām un sakrustotajiem kauliem, un neredzēja uzrakstu indīgs,» norāda Šics.

«Arī es kā ārsts un sabiedrības loceklis varētu pārmest policijai par agresivitātes un mērķtiecīguma trūkumu cīņā ar nelegālā alkohola tirgotājiem tā dēvētajās «točkās» un legālo un nelegālo zālīšu tirgotājiem. Policijas darbu vēl vairāk apgrūtina likumdošanā nesakārtotie jautājumi un birokrātiskās prasības, un formālisms. Toties šajā konkrētajā Jelgavas gadījumā es vēlos noņemt cepuri to daudzo iesaistīto policistu un izmeklētāju priekšā, kuri diennakts laikā atklāja un identificēja praktiski visu,» pauž Šics.

Tāpat ārsts pauž nožēlu, ka nav izdarīti nekādi valstiski atbildīgi secinājumi pēc traģiskajiem notikumiem pie kaimiņiem Igaunijā, kur no nelegālā alkohola īsā laikā mira vairāk par 50 cilvēkiem. «Tikpat pasīvi bijām pēc notikumiem savās mājās, kad 2006. gadā vairāk kā 60 alkohola saindētie Preiļos nonāca slimnīcās. Tolaik Saeimas vēlēšanas tikko bija notikušas, vēlētājus varēja aizmirst, sākās treknie gadi,» norāda Šics.

«Šodien katram būtu jāzina un jāsaprot tas, ka, pat nejauši uzcienāti, varam tikt pacienāti ar šādu nāves dziru, kas sapildīta pa miskastēm salasītās, bet ļoti skaistās ekskluzīvu dzērienu pudelēs. Jāzina, ka cietuši ir daudzi pilnīgi nevainīgi cilvēki, un tas var atkārtoties. Starp cietušiem var būt arī mūsu tuvākie, tostarp bērni. Neesmu pilnībā pārliecināts, bet tomēr gribētos ticēt, ka septiņi mirušie dažās dienās Jelgavā no «točkā» iegādātā alkohola beidzot būs tā kritiskā masa un ierosinājums pārkāpt vienaldzības robežu starp sabiedrības, atbildīgo dienestu, kā arī daudzu mediju pasīvo, tikai faktus konstatējošo, novērotāju pozīciju par notiekošo; ka tas beidzot būs iemesls visām varām un pusēm reāli sākt aktīvu «točku» iznīdēšanu,» – tā Šics.

Tikmēr LETA vēsta, ka vakar Jelgavas slimnīcā miris kārtējais metilspirta upuris - kāds 1963.gadā dzimis vīrietis. Vīrietis miris pusstundas laikā pēc nogādāšanas slimnīcā.

Neoficiāla informācija liecina, ka ārpus slimnīcas miruši vēl divi nelegālā alkohola lietotāji.

Jelgavas slimnīcā pēc saindēšanās ar metilspirtu līdz šim miruši seši cilvēki, taču saskaņā ar policijas informāciju pavisam no nelegālā alkohola lietošanas miruši septiņi cilvēki.

Līdz šim Jelgavas slimnīcā kopumā nogādāti 11 cilvēki, kuri saindējušies ar metilspirtu. Seši no viņiem ir miruši, viens jau no slimnīcas ir izrakstīts. Četri cilvēki joprojām atrodas slimnīcā - divi no viņiem ir terapijas nodaļā, pagaidām divi atrodas reanimācijas nodaļā, bet vienu no viņiem tuvākajā laikā plānots pārvest uz terapijas nodaļu.

Otrdienas vakarā slimnīcā pēc saindēšanās ar metilspirtu ievesti trīs pacienti - kā jau minēts, viens no viņiem miris, savukārt 1962.gadā dzimis vīrietis ievietots terapijas nodaļā, bet aptuveni 40 gadus vīrietis - reanimācijas nodaļā.

Komentāri (187)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu