Atklāj krievu spiegu datorvīrusu «Sarkanais oktobris» (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Datoru drošības kompānija «Kaspersky Lab» identificējusi jaunu datorvīrusu «Red October» («Sarkanais oktobris»), kas galvenokārt izplatās Austrumeiropas valstīs un vāc ar NATO un Eiropas Savienības (ES) kodēšanas metodēm šifrētus slepenus failus.

«Red October» vērsts pret dažādu valstu diplomātiskajām un valdības aģentūrām, kā arī zinātniskām iestādēm, enerģētikas un kodolpētījumu grupām, tirdzniecības un kosmosa aviācijas iestādēm, skaidro «Kaspersky Lab».

«Šīs kampaņas galvenais mērķis ir Austrumeiropas valstis, bijušās PSRS republikas un Vidusāzijas valstis, kaut arī upuri ir atrodami visur, tostarp Rietumeiropā un Ziemeļamerikā,» teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā.

«Novērojami spēcīgi tehniski pierādījumi, kas liecina, ka uzbrucēji ir krieviski runājoši,» teikts «Kaspersky Lab» paziņojumā.

Kaut arī datorvīruss «Red October» ir aktīvs kopš vismaz 2007.gada, pēdējā laikā tā aktivitāte ir palielinājusies.

Novērojumi liecina, ka vīruss vāc failus, kas kodēti ar programmu, ko izmanto virkne organizāciju un iestāžu, sākot no ES līdz NATO.

Vīruss arī inficē viedtelefonus un vāc lietotājvārdus un paroles, lai izmēģinātu tos citās sistēmās.

«Red October» satur unikālu «atdzīvināšanas» kodu, kas ir paslēpts «Adobe Reader» un «Microsoft Office» programmās un kas ļauj uzbrucējiem atgūt piekļuvi datoram arī pēc vīrusa atklāšanas un dzēšanas, brīdina datordrošības kompānija.

Kā ziņots, kopš 1.janvāra Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas vienība CERT.LV darbojas Aizsardzības ministrijas pakļautībā. Savukārt valdībā sākusies diskusija par politikas plānošanas dokumentu, kas noteiks informācijas tehnoloģiju (IT) drošības politikas stratēģiskos pamatprincipus, mērķus un turpmākās rīcības virzienus šajā jomā 2013.-2018.gadam.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu