Atklāj «legālo narkotiku» tirgoņu saistību ar kriminālo pasauli (98)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dave Hunt - Sydney, CC BY-NC 2.0

«Legālo» narkotiku tirdzniecību Latvijā pašlaik kontrolē vairāki spēlētāji, neviens no kuriem nav sasniedzis monopola stāvokli, bet daļa no tiem ir saistīti ar kriminālo pasauli, raksta žurnāls «Ir».

Viens no lielākajiem tirgus spēlētājiem esot Vladimirs Vilazovskis, kurš saimniekojot firmā «Green Choice Baltic». Firma pašlaik ir reģistrēta kādā dzīvoklī Vecmīlgrāvī. Uzņēmumu reģistrā kā tās darbības profils norādīti taksometra pakalpojumi, Vilazovskis ir tās vienīgais īpašnieks, bet firmas valdes loceklis līdz šā gada martam bija Konstantīns Ivanovs, kurš ir vēl vienas «spaisa» tirdzniecībā iesaistītas firmas «Kostendo» kapitāldaļu īpašnieks.

«Green Choice Baltic» ir vienīgais uzņēmums, kas jebkad juridiski piederējis 39 gadus vecajam Vilazovskim. Žurnāls vēsta, ka tieši viņš ir viens no cilvēku grupas, kas organizē lielu daļu «spaisa» tirdzniecības Rīgā, piemēram, caur firmām «Bongi», «Nokla», «Daris 2», «Rick Ross» un «Monby». Šīs firmas pārrauga vismaz septiņas tirdzniecības vietas Rīgā.

Vilazovskis mediju uzmanības lokā nonācis jau 2002.gadā. Toreiz «Rīgas Balss» vēstīja par maigu Rīgas apgabaltiesas spriedumu - lai gan pie Vilazovska atrasti 0,159 grami heroīna, tiesa viņu attaisnoja, jo šis pašvaldības policistu klātbūtnē izņemtais heroīns netika atzīts kā pierādījums. Iepriekš Vilazovskis tiesāts trīs reizes - 1991.gada novembrī par zādzību notiesāts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un pārbaudes laiku uz diviem, bet jau 1992.gada aprīlī pārbaudes laikā atkal izdarīja līdzīgu noziegumu, par ko piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem. 1996.gada aprīlī viņš uz pieciem gadiem notiesāts par izvarošanu. No ieslodzījuma atbrīvots 2000.gada maijā, bet ļoti drīz - septembrī - aizturēts par narkotiku glabāšanu.

Valsts policija nekādu informāciju par Vilazovska darbību nesniedz un nekomentē arī viņa lomu «spaisa» biznesā.

Vēl viens uzņēmējs, kuram saskaņā ar «Ir» neoficiālo informāciju, ir lielāka loma legālo narkotiku biznesā nekā vienkārši vienas firmas darba organizācija, ir 33 gadus vecais Sergejs Perepelkins. Arī viņam formāli pieder tikai viena lata SIA «NDVS Viktoria», kas nodarbojās ar legālo narkotiku tirdzniecību Maskavas ielā. Firmai piederošajā bodītē pērnā gada nogalē notika ugunsgrēks.

Kādas ir šo uzņēmēju tirgus daļas un kas ir pārējie ietekmīgie spēlētāji, nav zināms, atzīst izdevums. Policija šo informāciju nekomentē, tikai norāda, ka pašlaik neviena no grupām neesot tiktāl nostiprinājusies, lai kontrolētu vismaz pusi «spaisa» tirgus. Patlaban Rīgā ir vairāk nekā 35 «spaisa» tirdzniecības vietas, to skaits pastāvīgi mainās un pēdējā laikā atkal aug.

Sīkāku informāciju policija joprojām neatklāj arī par bijušā Saeimas deputāta Kārļa Krēsliņa (VL-TB/LNNK) dēla Jāņa aizturēšanu un viņa vadītajā auto atrastajiem «spaisa» krājumiem. Viņa automašīnā izņemtie augu maisījumi aizturēšanas brīdī 4.februārī jau bijuši aizliegto jauno psihotropo vielu sarakstā. Viņam izņemti 464,5 grami vielas AB-FUBINACA, kas Latvijā aizliegta kopš pērnā gada 20.decembra, kā arī 31,5 grami kopā sajauktu vielu AKB48 un 5F-AKB48. Arī AKB48 ir pagaidu aizlieguma sarakstā no 20.decembra, bet 5F-AKB48 ir pirmā viela, kas pērn šajā sarakstā iekļauta un Latvijā to nedrīkst ne tirgot, ne glabāt jau kopš pagājušā gada 14.novembra. Deputāta dēlam par šo psihotropo vielu apriti tiesas priekšā nebūs jāstājas, jo politiķi ir ilgstoši novilcinājuši «spaisa» kriminalizēšanu.

Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins atgalvo, ka Valsts policijas rīcībā ir informācija, kas stāv aiz «legālo» narkotiku tirgotājiem. «Tie cilvēki, kas slēpjas aiz uzņēmumiem, mums ir zināmi. Mums ir arī zināmas iestrādnes, bet par viņiem mums nav tiesību runāt, jo ļoti daudz kas ir saistīts gan ar izmeklēšanas procesu, gan ar operatīvo darbu, kas ir valsts noslēpums,» teicis Grišins. Pēc viņa vārdiem, pēdējo gadu laikā «spaisa» biznesam pievērsušies īsti noziedzīgās pasaules «profesionāļi». «Daudzi cilvēki, kas bija pretrunā ar likumu, saprata, ka ir tāds bizness kā narkotisko vielu tirdzniecība, kur var ar mazām investīcijām iegūt labu peļņu,» teicis Grišins. Peļņa «spaisa» biznesā esot 500-700%, un, tā kā kopējais pieprasījums pēc narkotikām nav mainījies, pēdējā laikā manāma cīņa par šo tirgu.

«Cilvēki ar jaunajām psihoaktīvajām vielām sāka ienākt tirgū un ieņemt noteiktu nišu, kas savukārt nepatīk organizētajai noziedzībai, kas jūtas apdraudēta, ka samazinās vai nākotnē varētu samazināties viņu tirgus,» atzīmējis Grišins. Starp šiem vieglas peļņas tīkotājiem un bandītiem notiekot sīva cīņa, par ko vedinot domāt gan automašīnu dedzināšana, gan fiziskas ietekmēšanas gadījumi. Pēc Grišina domām, organizētā noziedzība agri vai vēlu šo rūpalu pārņems.

Valsts policija ar nepacietību gaida grozījumus Krimināllikumā, kas beidzot paredzēs kriminālatbildību par jauno psihotropo vielu tirdzniecību un ļaus policijai rīkoties.

Komentāri (98)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu