Atklāj, no kā gatavoja krūšu implantus Francijā

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/REUTERS

Francijas kompānija «Poly Implant Prothese» (PIP) tagad aizliegtajos krūšu implantos izmantojusi rūpnieciskas ķimikālijas, kas nekad nav ne pārbaudītas, ne apstiprinātas klīniskai lietošanai.

Vēršoties plašumā skandālam par PIP implantiem, atklātībā nonāk aizvien jauni fakti, sējot dziļu satraukumu vairākos simtos tūkstošu sieviešu, kurām krūtis palielinātas ar šiem implantiem.

PIP implanti ievietoti aptuveni 300 000-400 000 sieviešu krūtīs 65 pasaules valstīs.

Francijas radiostacija RTL ieguvusi dokumentu, kurā uzskaitīti implantu ražošanā izmantotie materiāli, no kuriem virkne ir rūpnieciskajā ražošanā izmantotas ķimikālijas, kas nekad nav izmēģinātas, ne arī apstiprinātas klīniskai izmantošanai.

Šīs ķimikālijas izmantotas naftas un gumijas rūpniecībā un tiek saistītas ar PIP silikona gēla implantu paaugstināto plīšanas risku.

Francijas veselības drošības aģentūra AFSSAPS jau zināja, ka implanti saturēja rūpnieciskas, nevis medicīniskas kvalitātes silikonu, taču pirmo reizi tiek ziņots par to, ka implantu ražošanā izmantotas naftas rūpniecības piedevas.

«AFSSAPS bija zināms, ka tas ir nepiemērots gēls, kas parasti tiek izmantots pārtikas rūpniecībā vai datoros,» aģentūrai AFP sacīja advokāts Filips Kurtuā, kas pārstāv PIP implantus saņēmušās sievietes.

«Bet nebija zināms, ka želeja saturēja degvielas piedevas. Tādēļ mēs vēlamies, lai tiktu analizēti implanti, kas tiek izņemti no pacientēm,» norādīja jurists.

AFSSAPS iepriekš veica pārbaudes implantiem, kas 2010.gada martā tika konfiscēti PIP rūpnīcā Francijā.

Pēc Francijas tirgus regulatora aplēsēm, saplīsuši aptuveni 5% krūšu palielināšanas operācijās izmantoto PIP implantu

Savukārt Lielbritānijas plastiskās ķirurģijas klīniku apkopotie dati liecina, ka kopš 2006.gada plīsuši aptuveni 7% no PIP ražotajiem implantiem.

Tagad bankrotējusī PIP tika slēgta 2010.gadā, kad tās produkti tika aizliegti, atklātībā nonākot faktiem, ka tā implantu ražošanā izmantojusi neapstiprinātu silikona gēlu, kas izraisīja paaugstinātu implanta plīšanas risku.

Tiek uzskatīts, ka kompānija, nonākot finansiālās grūtībās, improvizējusi ar implantu sastāvdaļām. Turklāt par paaugstināto plīšanas risku PIP zinājusi vairākus gadus.

PIP implanti tiek arī saistīti ar paaugstinātu vēža risku, tomēr tirgus regulatori uzsver, ka nav pierādīta saistība starp implantiem un vēža gadījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu