Atklāj veidu, kā 400 reizes palielināt optiskā interneta ātrumu (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Zinātnieki ASV pētniecības laboratorijā «Bell Laboratories» atklājuši veidu, kā 400 reizes palielināt datu pārraidi optiskajos kabeļos, raksta tehnoloģiju portāls «Venture Beat».

Pētnieki izmantojuši kuriozu paņēmienu, kas aizņemts no tā saukto trokšņus slāpējošo austiņu darbības principiem, teikts portālā. Šādās austiņās ar mikroshēmas palīdzību ārējiem trokšņiem rada pretskaņu, kas noslāpē troksni.

«Venture Beat» raksta, ka «Bell Laboratories» zinātnieki izmantojuši līdzīgu tehnoloģiju, tikai gaismas viļņu garumos un frekvencēs, lai slāpētu troksni, kas rodas, sūtot ļoti spēcīgus gaismas impulsus pa gariem optiskā kabeļa posmiem. Viena gaismas stara vietā pētnieki pa optisko šķiedru sūtījuši divus paralēlus starus jeb gaismas impulsu straumes, kas viena otrā slāpē radušos optisko troksni.

«Bell Laboratories» zinātniekiem šādi izdevies pārraidīt datus ar ātrumu 400 gigabiti sekundē (Gbps) pa 12 800 kilometrus garu optisko kabeli, ka ir garāks posms nekā vairums maģistrālo kabeļu zem pasaules okeāniem. Ātrums arī 400 reizes pārsniedz viena Gbps ātrumu, kuru kompānija «Google Fiber» sola pieslēgt mājsaimniecībām pilotprojektā ASV. «Google Fiber» pieder «Google» interneta pakalpojumu un informācijas tehnoloģiju koncernam «Google».

Kā portālam «BBC News» skaidroja optiskā interneta paātrināšanas projekta galvenais pētnieks Žiangs Ljū, šādi paņēmieni ir jāpēta un jāattīsta, jo pieprasījums pēc maģistrālās interneta kapacitātes (starpkontinentu, zemokāna un lielu valstu iekšienē) nemitīgi aug.

Pēc neoficiālas informācijas, trokšņus slāpējošas austiņas ražojis arī Latvijas elektronisko ierīču līgumražotājs «Hanzas elektronika», gan komerciālam pielietojumam trokšņainos būvlaukumos, kur mašīnu operatoriem jādzird rāciju vai mobilo sakaru sarunas, kā arī kādai elitārai ārvalstu militārai specvienībai, lai slāpētu kaujas skaņas.

Kā raksta «Venture Beat», šīs trokšņa slāpēšanas tehnoloģijas pārnešana uz gaismas plūsmu mijiedarbi šķiet tik pašsaprotama, ka jābrīnās, ka to neviens agrāk nav izmēģinājis.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu