Atklās izstādi «Dzintars: mīti un zinātne» (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā šodien plkst.16 tiks atklāta izstāde «Dzintars: mīti un zinātne», kas būs otrais pieturas punkts Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas muzeju projektā «Dzintara ceļš Rīgā», aģentūru LETA informēja nodibinājuma «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

Kā izstādei veltītajā preses konferencē pavēstīja Medicīnas vēstures muzeja direktore Edīte Bērziņa, izstādē «Dzintars: mīti un zinātne» varēs iepazīt dzintaru gan kā amuletu, kas pasargā no ļaunā, gan kā ārstniecības līdzekli, kurš minēts Hipokrāta un Avicennas darbos. Viņa piebilda, ka šajā izstādē gan plašāk būs pārstāvēti mīti, nevis zinātne.

Dzintaru visos laikos apvijuši nostāsti par tā maģiskajām īpašībām. Jaunajā izstādē būs atspoguļots dzintara maģiskais un racionālais pielietojums sadzīvē, ārstniecībā un rituālos, sākot no aizvēstures dzintara maģiskajiem rituāliem, caur viduslaiku misticismu un pirmajiem atklājumiem līdz mūsdienu zinātniskiem sasniegumiem dzintarskābes izmantošanā.

Izstādē varēs pārliecināties par t.s. saules akmens plašo pielietojumu un nezūdošo vērtību, kas saglabājusies gadsimtiem ilgi, transformējoties arvien jaunos veidos un zinātnes sasniegumos. No 19.gadsimta beigās Kuršu kāpās atrasto antropomorfo un zoomorfo dzintara figūriņu replikām līdz mūsdienu dzintarskābes ķīmiskai iegūšanai, no viduslaiku aptiekāru teiksmainajām zālēm ar dzintara pulveri līdz mūsdienu medikamentiem, uztura bagātinātājiem un dzintara diegam. Izstādē varēs apskatīt arī lietuviešu mākslinieku krāšņo dzintara kleitu, kas sver 4,6 kilogramus un ir bijusi eksponēta lielākajās modes pilsētās, bet tagad atceļojusi uz Rīgu. Tāpat ikviens varēs aptaustīt 2,1 kilogramu smagu dzintara gabalu. Apmeklētājus pārsteigs mākslinieka Voldemāra Johansona videoinstalācija.

Zinātnes pusi atklās Latvijas zinātnieces Ingas Ļašenko radītie dzintara diegi, no kuriem, iespējams, varēs gatavot arī asinsvadu protēzes un sirds vārstuļu protēzes. Tāpat viņas pētījumi ir pamatā izstādē redzamajai kosmētikai, kuras ražošanā izmantots dzintars. Izstādē varēs aplūkot arī medikamentus, kuru sastāvā ir dzintars.

Izstādē būs eksponēti materiāli no Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas, LU Latvijas vēstures institūta, Turaidas muzejrezervāta, Lietuvas mākslas muzeja, Palangas un Kaļiņingradas Dzintara muzeja un Itālijas Bazilikatas apriņķa arheoloģijas muzeja krājuma.

Izstādi varēs apmeklēt no rītdienas, 16.aprīļa, līdz 15.oktobrim.

Eiropas kultūras galvaspilsētas muzeju projektā «Dzintara ceļš Rīgā» piedalās Mākslas muzejs «Rīgas birža», Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Latvijas Dabas muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, kā arī galerija «Putti», katrs no sava skatpunkta parādot dzintara izcelsmi, vēsturi, identitāti un izmantojamību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu