Atklās jaunu sociālo dzīvojamo māju, kas būvēta pēc speciāla projekta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

15.februārī tiks nodota ekspluatācijā jau četrpadsmitā sociālā dzīvojamā māja Rīgā - Lomonosova ielā 1/19, portālu «Apollo» informēja Lita Brice, Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja.

Jaunajā piecstāvu namā ir vienistabas dzīvokļi, no kuriem pieci dzīvokļi paredzēti personām ar kustību traucējumiem, un ēkā pilnībā nodrošināta vides pieejamība. Iedzīvotāju ērtībām pielāgoti 2 lifti, nodrošināta ērta iekļūšana ēkā, visas durvis ir 900 mm platas un bez sliekšņiem. Katrā dzīvoklī būs iespēja pieslēgt «drošības pogas» pakalpojumu, koplietošanas koridoros iebūvēti roku balsti un gaismas ieslēgšanās notiks ar kustību sensoru pielietojumu. Pie ieejas būs bezvadu audio namrunis (domofons) un zvana poga - 0.90 cm augstumā zvana poga. Ēkas pirmajā stāvā paredzētas telpas aprūpes personālam, sociālajam darbiniekam un dežurantam.

Arī dienas centrā ir nodrošināta vides pieejamība, lai personas ar kustību traucējumiem brīvi varētu pārvietoties. Dienas centrā atsevišķa telpa paredzēta sociālajam darbiniekam un plaša telpa dažādu aktivitāšu organizēšanai, ko pēc vajadzības varēs pielāgot vairākiem pasākumiem, jo to varēs atdalīt ar bīdāmo sienu. Dienas centrā paredzētas telpas arī veļas mazgāšanai un žāvēšanai

Rīgas pilsētā patlaban veiksmīgi tiek apsaimniekotas jau 14 dzīvojamās mājas. Sociālajās mājas un sociālajos dzīvokļos dzīvo apmēram 1476 rīdzinieki un tie ir izvietoti vairākos Rīgas pilsētas rajonos, kuros dzīvo dažāda vecuma cilvēki - gan pensionāri, gan personas ar invaliditāti. Sociālajās dzīvojamās mājās un sociālajos dzīvokļos īrniekiem ir noteikta pazemināta īres maksa - Ls 0,04 par vienu dzīvokļa kopējās platības kvadrātmetru. Maksa par apkuri ir samazināta par 25%, bet maksa par ūdens apgādi un kanalizācijas pakalpojumiem - par 50%. Nepārtraukti augošo komunālo pakalpojumu izmaksu starpību Rīgas iedzīvotājiem kompensē Rīgas pašvaldība.

Ar 2008.30.09. Rīgas domes lēmumu Nr.4210 Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvojamai mājai Rīgā, Lomonosova ielā 1/19 ir piešķirts sociālās dzīvojamās mājas statuss.

Pilotprojekta izstrādi kopīgi veica Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti sadarbībā ar Komunālo departamentu un Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību «Rīgas pilsētbūvnieks».

Sociālās dzīvojamās mājas atklāšanā piedalīsies Rīgas domes Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Inese Švekle un Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu