Atklāta izstāde ar 40 ukraiņu mākslinieku darbiem, kuros attēloti notikumi Maidanā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vīnes muzejā atklāta izstāde ar aptuveni 40 ukraiņu mākslinieku darbiem, kuros attēloti Maidana notikumi. Izstādes nosaukums ir «Es esmu piliens okeānā» - viens no Maidanā izskanējušajiem saukļiem.

Piecu nedēļu laikā sagatavotajā izstādē apskatāmi vairāki desmiti darbu, ko iedvesmojušas nesenās sadursmes Kijevas Neatkarības laukumā. Fotogrāfijās redzami protestētāji ar nokvēpušām sejām, melnām maskām un maskēšanās krāsu jakām, savukārt eļļas gleznās attēloti miliči ar vairogiem.

«Daži mākslinieki savus darbus radīja pašā Maidanā,» sacīja izstādes kuratore. «Viņi nesēdēja mājās. Viņi bija klāt Maidanā, radīja improvizētas galerijas un vairākus mēnešus aizvadīja kopā ar protestētājiem.»

Mākslinieki rīkoja arī performances, piemēram, pavēršot spoguļus pret miliciju, lai tā redzētu savu atspulgu. Izstādē redzamas gan fotogrāfijas no akcijas, gan arī daži izmantotie spoguļi.

Instalācijās attēlotas barikādes ar dzeloņdrātīm un smilšu maisiem, kā arī nemieros lietotas katapultas modelis nelielā izmērā.

«Mēs daudz ko varam simulēt. Taču tur nekas nav simulēts, tas ir nopietni, cilvēki ielās mirst,» sacīja Vīnes muzeja «Kuenstlerhaus» direktors Pēters Cavrels.

Līdz 23.maijam izstāde būs apskatāma Vīnē. Rīkotāji pašlaik risina sarunas par tās pārvešanu uz Vāciju un Poliju.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu